S-au încheiat alegerile prezindențiale din Bulgaria. În acest moment, vecinii României au același lider de stat. Exit-pollurile celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Bulgaria, desfăşurat duminică, îl desemnează câștigător pe Rumen Radev, actualul președinte. Sondajele îl indică pe Rumen Radev câștigător cu aproximativ 65% din voturi, potrivit euronews.com.

Atanas Gerdzhikov, rectorul Universității din Sofia, a fost contracandidatul lui Rumen Radev. Acesta a fost susținut de partidul de centru-dreapta GERB al fostului prim-ministru bulgar Boyko Borissov. Sondajele demonstrează că Atanas Gerdzihikov ar fi obținut 32% din voturi.

Cine este Rumen Radev

Actual președinte al Bulgariei este un general al Forțelor Aeriene pregătit de NATO. Rumen Radev ocupa și în prezent funcția de președinte în Bulgaria, potrivit antena3.ro.

Ce s-a întâmplat în primul tur

Scrutinul din 14 noiembrie a fost marcat de un puternic absenteism, în condițiile în care bulgarii au fost chemați la urne pentru a treia oară într-un an ca să-și aleagă parlamentarii. La ora locală 16:00, cu patru ore înainte de închiderea urnelor, rata de participare era de doar 26 la sută, potrivit Comisiei Electorale, cea mai slabă dintre scrutinele organizate în acest an.

Bulgaria a votat deja de două ori anul acesta, în aprilie şi apoi în iulie, punând capăt unui deceniu în care la putere s-a aflat Boiko Borisov, slăbit de manifestaţiile în masă de anul trecut. Totuşi, diferitele partide care își spun „ale schimbării” nu au reuşit până acum să se unească pentru a accede la putere.

După eşecul celorlalte două scrutinuri, în aprilie, apoi în iulie 2021, din cauza lipsei unui acord între partide, electoratul bulgar pare să-şi fi pierdut speranţa într-un viitor mai bun, mai ales că aceste noi alegeri se desfăşoară în toiul celui de-al patrulea val de pandemie de COVID-19, care a lovit puternic Bulgaria.