„Rusia va declanşa o criză a gazului şi în iarna următoare”, consideră Vasil Filipov, fostul director al Bulgargaz, compania bulgară de distribuţie a metanului. El apreciază că Gazprom nu poate face faţă comenzilor din Europa şi va căuta să dea vina pe cineva pentru a putea opri gazul o perioadă.

Filipov consideră că Rusia şi-a redus semnificativ transporturile de gaz către Ucraina în acest an, şi, implicit, producţia. În plus, cum 80% din gazele transportate de Rusia cătr Europa trec prin Ucraina, iar relaţia cu această ţară, în mod special în ceea ce priveşte gazul, rămâne foarte tensionată.

Declaraţia fostului director a stârnit reacţii de îngrijorare în Bulgaria, având în vedere că ţara vecină are o producţie infimă de gaz, importând peste 99% din necesar din Rusia. Până acum, contractele cu alţi furnizori (precum Egiptul) nu s-au materializat.

El susţine că soluţiile pentru Bulgaria sunt investiţiile în domeniu energetic şi găsirea de noi furnizori, astfel încât pe viitor când Rusia va opri iarăşi gazul, să nu mai îngheţe activitatea în toată ţară.

SURSA: Nova Televizia (Bulgaria)