Comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, preşedintele bulagar Rosen Plevneliev şi premierul Boiko Borisov au asistat duminică la ceremonia de inaugurare a unui tronson de 32 de kilometri de autostradă între oraşele Stara Zagora şi Nova Zagora. Cu acest tronson, mai rămân doar 84 de kilometri şi capitala Sofia va fi legată de oraşul Burgas pe litoralul Mării Negre prin autostrada Tracia care va avea o lungime totală de 360 de kilometri.
Premierul Boiko Borisov a declarat că penultima porţiune a autostrăzii, cu o lungime de 36 de kilometri, urmează să fie inaugurată în următoarele 12 zile, în timp ce ultimul tronson de 48 de kilometri – la începutul anului viitor.

A fost nevoie ca o parte de 15 de kilometri din penultima porţiune a autostrăzii să fie asfaltată din nou pentru că am constatat că sunt probleme cu asfaltul, a spus Borisov. Am fi putut să inaugurăm amândouă tronsoanele împreună, dar am promis calitate şi de aceea am amânat inaugurarea unuia dintre ele cu 12 zile, a precizat primul ministru.

Construcţia tronsonului între Stara Zagora şi Nova Zagora din sudul Bulgariei a durat doi ani şi 20 de zile şi a costat sub 70 milioane de euro. Şeful constructorului Trace Holding Group, Ţvetan Ţonev, a declarat că profitul companiei va fi mai mic decât cel prevăzut, între 7 şi 10% din preţ. De vină sunt scumpirile la carburanţi şi la materialele de construcţie. Preşedintele Rosen Plevneliev a spus duminică că vechiul vis al bulgarilor de a avea drumuri bune este pe cale să se materializeze în sfârşit.

De amintit că, în urmă cu doi ani, Plevneliev, care atunci era ministru al dezvoltării regionale, a comentat într-un interviu pentru Agerpres că preţul de 2,2 milioane de euro pe kilometru oferit de consorţiul bulgăresc Trace Holding Group pentru tronsonul cu o lungime de 32 de kilometri din autostrada Tracia este cel mai mic obţinut vreodată în Europa. Autostrada între Sofia şi Burgas are aceeaşi vârstă ca şi mine, a afirmat atunci oficialul. Decizia de construire a autostrăzii a fost luată în anul 1964, an în care m-am născut şi eu, şi cred că terminarea acesteia nu mai trebuie amânată, a spus Plevneliev.
SURSA: Agerpres