Bulgaria va oferi numai 40.000 de euro pentru fondul de 7,2 miliarde de euro promis de lideri UE pentru susţinerea ţărilor în curs de dezvoltare în vederea adaptării la schimbările climatice, relatează site-ul Novinite.com.

Premierul bulgar, Boyko Borisov, a anunţat că prima tranşă, în valoare de 20.000 de euro, va fi alocată în 2011.

„Am reuşit să-i conving pe colegii mei că vrem, în primul rând, să dăm dovadă de solidaritate, să participăm activ, aşa cum am făcut deja şi vom face şi după 2011, când, sperăm, economia ţării se va afla într-o stare mai bună”, a spus el.

Borisov a adăugat că atât cancelarul german, Angela Merkel, cât şi premierul britanic, Gordon Brown, l-au felicitat pentru implicarea în acest proiect şi a precizat că, după intrarea Bulgariei în zona euro şi absorbţia integrală a fondurilor europene, Sofia va beneficia de o situaţie economică suficient de bună pentru a putea participa cu sume mai importante în acest proces.

Premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, declarase vineri că toate cele 27 de state membre UE vor contribui la fond, iar UE va prelua „o parte corectă”. Liderii britanic şi francez au afirmat că Uniunea Europeană trebuie să se angajeze să reducă nivelul de emisii cu 30 la sută faţă de nivelul din 1990.

Borisov anunţase joi că Bulgaria va contribui la fondul de asistenţă pentru ţările în curs de dezvoltare numai după ce UE va debloca fondurile alocate autorităţilor de la Sofia, iar Bulgaria va putea intra în zona euro.

SURSA: Mediafax