Oficialul a explicat că deprecierea rublei cu 20% faţă de euro şi leva în 2014 a afectat puterea de cumpărare a turiştilor din Rusia, comparativ cu 2013.

În plus, ruşii care deţin proprietăţi în Bulgaria şi îşi petrec vacanţele în această ţară au făcut mai puţine cumpărături în acest an faţă de 2013. Mai mult, inundaţiile de la malul Mării Negre au provocat o scădere de 10% a preţurilor la hoteluri.

Şi Blagoy Ragin, preşedintele Asociaţiei hotelierilor bulgari (BHRA), a declarat că proprietarii de hoteluri au oferit discounturi semnificative în această vară dar este prea devreme de estimat declinul aşteptat al veniturilor înainte de sfârşitul lunii august, vârful sezonului.

Luna trecută, Ragin a avertizat că sectorul turismului din Bulgaria va fi puternic afectat de actuala criză din Ucraina, de criza politică internă şi de criza din sectorul bancar al ţării.

Ministerul Economiei de la Sofia a anunţat săptămâna trecută că veniturile Bulgariei din turismul internaţional au crescut în primul semestru din 2014 cu 5,3%, la 1,3 miliarde de leva, comparativ cu perioada similară din 2014.

Turismul generează 13,6% din PIB-ul Bulgariei, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului.

Sursa: Agerpres