În urma adoptării Regulamentului de implementare a migraţiei forţei de muncă şi a mobilităţii forţei de muncă, Bulgaria va relaxa reglementările privind angajarea muncitorilor străini, a informat Ministerul Muncii. Legislaţia ar urma să fie adoptată săptămâna viitoare de Consiliul de miniştri. 

Emiterea de vize pentru angajaţii străini va fi accelerată, astfel încât solicitanţii vor primi răspuns într-o perioadă de şapte zile de la data depunerii cererii. 

Va fi necesar doar paşaportul şi un contract cu un angajator, nemaifiind nevoie de acte de studii traduse sau certificate de calificare. 
De asemenea, angajatorii vor depune copii după anunţurile de recrutare din presa locală şi naţională, documentele putând fi depuse şi la Varna şi Burgas, nu doar la Sofia, a informat Ministerul Muncii. 

Comentând recent lipsa personalului calificat în turism, Rumen Draganov, directorul Institutului pentru analiză în turism, a explicat că problema nu poate fi rezolvată atât timp cât în această industrie salariul mediu lunar este de 320 de euro în Bulgaria, faţă de 1.400 de euro în alte state europene. 

Angajatorii bulgari recrutează personal din afara UE, inclusiv Ucraina, Republica Moldova, Belarus, şi chiar India şi 
Bangladesh. Consiliul naţional al Turismului şi-a stabilit ca obiectiv ca, până în 2026, salariul mediu din sectorul turismului din Bulgaria să ajungă la nivelul din UE. (Sursa: Agerpres)