Alertă la granița cu România! Una din cinci persoane testate de COVID este pozitivă

Deja fiecare al cincilea bulgar care este testat pentru COVID-19 este pozitiv, arată ultimele date ale Portalului de Informații Unificate. Din 17.981 de teste, 3.469 sunt pozitive, adică peste 19%. 6.865 din teste au fost PCR și 11.116 – antigen. Pentru comparație, se poate observa că în urmă cu doar trei luni și jumătate probele pozitive au fost de doar 2%, la mai puține teste efectuate.

Pentru a doua zi consecutiv, există peste 3.450 de persoane nou infectate. Dacă marți erau 3.471, miercuri sunt 3.469, adică cu doar 2 mai puțin. 93 de persoane au murit, iar 91,40% dintre acestea nu au fost vaccinate. Până în prezent, numărul de morți cauzat de coronavirus este de 21.906.

5.646 de persoane sunt deja spitalizate, iar 485 se află în secții de terapie intensivă. Noile internări pentru tratament se ridică la 787 pe zi, iar 91,49% sunt fără vaccin. 1.169 de persoane s-au însănătoșit în ultimele 24 de ore.

În ultimele 24 de ore, au fost administrate 7.669 de doze vaccin, iar până în prezent au fost administrate în total 2.601.548 de doze de vaccin. 5.669 de doze booster au fost administrate până în prezent în Bulgaria, notează segabg.com.

Cele mai multe cazuri noi se înregistrează în Capitala Sofia – 951, Plovdiv – 288, Varna – 255, Burgas-210. În celelalte regiuni, numărul persoanelor nou infectate este următorul: Blagoevgrad – 130; Veliko Târnovo – 82; Vidin – 80; Vrața – 78; Gabrovo – 73; Dobrici – 84; Kârdjhali – 25; Kiustendil – 65; Loveci – 48; Montana – 99; Pazardjik – 82; Pernik – 85; Pleven – 56; Razgrad – 43; Ruse – 86; Silistra – 216; Sliven – 109; Smolian – 31; Regiunea Sofia – 173; Capitala Sofia – 951; Stara Zagora – 131; Târgoviște – 28; Haskovo – 59; Șumen – 37; Iambol – 55.

Opt clinici sale Spitalului „Pirogov” au fost transformate în secții COVID

Opt dintre clinicile din cel mai mare spital de urgență din Bulgaria, Spitalul „Pirogov”, au fost transformate în secții COVID. Până în prezent, 188 de pacienți se află în aceste secții, dintre care 30 sunt la secții de terapie intensivă, informează spitalul. Niciunul dintre pacienți nu a fost vaccinat.

Cele opt clinici tratează pacienții cu simptome de gravitate medie până la severă. În prezent sunt disponibile doar 6 paturi de ATI, dintre care 2 sunt prevăzute pentru copii. Spitalul se teme că foarte curând este posibil să nu poată primi pacienți în secția de terapie intensivă, așa că mâine vor crește numărul de paturi de ATI cu încă 5. Spitalul continuă să primească și pacienți cu alte boli, dar spune că nu are personal medical suficient pentru a îngriji nu numai pacienții cu COVID, ci și alți pacienți.

O pacientă a incendiat o cameră din secția COVID din Ruse

Un incendiu a izbucnit într-una din camerele secției COVID de la Spitalul Universitar Medica Ruse, la ora 4, miercuri dimineață, relatează postul public de televiziune de la Sofia. Incidentul a fost cauzat de o pacientă plasată la o sursă dublă de oxigen, care și-a scos masca. Femeia a luat apoi o brichetă și a început să caute un obiect căzut sub pat. Apropierea focului de oxigen a aprins masca și a provocat un incendiu. Datorită reacției rapide și adecvate a echipei de gardă, formate dintr-un medic, două asistente și un lucrător sanitar, focul a fost stăpânit rapid, prin intermediul stingătoarelor din instituția medicală și cu apă. Reacția în timp util a fost facilitată și de o pacientă aflată în patul alăturat, care a tras imediat frânghia sistemului de alarmă pentru a alerta personalul. Câteva paturi, pereții și câteva aparate au fost arse în acea cameră. Cei patru pacienți aflați pentru tratament în salonul respectiv nu au fost afectați. Ei au fost scoși de către personal în alte spații și sunt în stare stabilă în prezent.

Pompierii au fost chemați în timp util de către echipa Departamentului de Urgență, au ajuns la timp, la fel și angajații Secției a II-a de Poliție Regională. La fața locului a ajuns și viceprimarul Ruse, Dimităr Nedev. Conducerea spitalului intenționează să emită un ordin ca la intratea în instituția medicală, pacienților să nu li se permită să aibă asupra lor brichete sau chibrituri. Un astfel de ordin de urgență va fi emis astăzi, a declarat spitalul. Medica Ruse amintește că cu oxigenul trebuie să fim foarte atenți, deoarece, deși este un gaz care salvează vieți, acesta susține în mod activ arderea.