Băncile din Bulgaria vor fi obligate, de la începutul lui 2011, să informeze clienţii în legătură cu orice modificare a ratei dobânzii la conturile lor sau la costurile legate de administrarea acestora, conform amendamentelor aprobate vineri de Parlamentul de la Sofia, transmite Novinite.
Amendamentele la Legea Instituţiilor de creditare sunt destinate să îmbunătăţească protecţia clienţilor băncilor şi să înăsprească controlul asupra grupurilor bancare.
Până acum majoritatea băncilor nu îşi informau clienţii în legătură cu modificarea ratei dobânzii la depozitele constituite sau la împrumuturile contractate.
Săptămâna aceasta Banca Centrală a Bulgariei a înăsprit reglementările privind lichiditatea şi capitalul băncilor, pentru a fi conforme cu legislaţia din Uniunea Europeană. Banca Bulgariei a repetat deseori că sistemul bancar al ţării este stabil, chiar dacă băncile din Grecia deţin aproape 30 la sută din piaţa bancară bulgară, 20 la sută din împrumuturile băncilor şi o treime din toate depozitele.
Principalele bănci din Bulgaria sunt divizii ale UniCredit (Italia), National Bank of Greece (Grecia), OTP (Ungaria) şi Raiffeisen (Austria). Alte bănci elene prezente în Bulgaria sunt EFG Eurobank, Piraeus, Emporiki şi Alpha Bank.