Parchetul bulgar a confirmat într-un comunicat tratamentele abuzive denunţate în raportul publicat marţi de Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT), inclusiv „violenţa exercitată de personal, plasarea în izolare, igiena precară şi mirosul de urină, folosirea de medicamente neautorizate”, conform agerpres.ro

Consiliului Europei a deplâns lipsa progreselor

CPT al Consiliului Europei a deplâns în raportul de marţi lipsa progreselor în aspectele sesizate la ultima sa misiune din 2005, în afara unei uşoare îmbunătăţiri la nivelul condiţiilor de trai materiale.

Documentul a evocat între altele cazuri în care pacienţii au fost legaţi de paturi şi loviţi cu bastoane sau când îngrijitorii i-au insultat pe rezidenţi ori chiar i-au lovit cu pumnii şi picioarele.

Bulgaria a fost criticată şi în 2018 de Asociaţia europeană de psihiatrie (EPA), care şi-a exprimat preocuparea faţă de izolarea şi lipsa activităţilor pentru rezidenţii acestor structuri, iar guvernul bulgar a iniţiat ulterior o strategie de reformă, care este în curs de adoptare în parlament.

În 2016, Bulgaria a închis, la presiunile unor ONG-uri şi ale Uniunii Europene, ultimul dintre marile centre pentru copii handicapaţi abandonaţi, structuri moştenite din perioada comunistă. O serie de ONG-uri au subliniat însă că problemele persistă, denunţând în mod regulat existenţa de abuzuri grave şi în noile structuri, mai mici, dar lipsite de personal calificat.

Comisia Europeană dă în judecată Bulgaria

Comisia Europeană (CE) a anunțat că a decis să înceapă un proces la Curtea de Justiție a UE împotriva Bulgariei, deoarece aceasta nu a asigurat implementarea integrală a deciziei Curții Europene din 5 aprilie 2017.

Printr-o decizie a instanței, atunci, s-a stabilit că Bulgaria nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul legislației europene privind calitatea aerului.

Valorile maxime admise pentru particulele (PM10) nu au fost respectate în Bulgaria și nu au fost luate măsuri adecvate pentru reducerea timpul de depășiri, se arată în comunicatul Comisiei.

Procesul poate duce la impunerea unor amenzi pentru timpul de la prima decizie a instanței și pentru timpul de la a doua decizie pînă la asigurarea ducerii la îndeplinire integrale a cerințelor, precizează CE.

Pentru a pune în aplicare decizia, partea bulgară trebuie să adopte și să pună în aplicare măsuri. Datele prezentate de Bulgaria pentru 2015-2019 confirmă că nerespectarea permanentă a acestora constată de instanță continuă, se subliniază în comunicat.

La mai bine de trei ani de la decizie, Bulgaria nu a asigurat încă respectarea valorilor limită stabilite de normele europene în toate zonele de monitorizare a calității aerului.

Rezultatele obținute până în prezent sunt nesatisfăcătoare, deoarece Bulgaria nu a început încă să pună în aplicare efectiv măsuri pe teren, pentru a asigura respectarea valorilor limită. Bulgaria a anunțat că majoritatea măsurilor sunt pregătite sau vor intra în vigoare în 2024, arată 24 Chasa.