Bulgaria ar putea lansa pe pieţele internaţionale, în 2010, obligaţiuni denominate în euro pentru a acoperi deficitul bugetar, a declarat ministrul Finanţelor, Simeon Djankov.

„Dacă turbulenţele de pe pieţe se calmează, Bulgaria ar putea emite euroobligaţiuni peste nouă luni”, a afirmat Djankov. El a precizat că valoarea emisiunii va depinde de deficitul bugetar.

Bulgaria a început întocmirea documentaţiei pentru a aplica, în noiembrie, pentru intrarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM II), testul de stabilitate pentru intrarea în zona euro. În acest test, moneda naţională a unui stat poate fluctua, timp de doi ani, într-un interval îngust, în jurul unei rate de paritate fixă, a spus Djankov.

În prima şedinţă a noului guvern, organizată săptămâna trecută, autorităţile au stabilit că Bulgaria trebuie să acopere un deficit bugetar de 2,5 miliarde leva (aproximativ 1,3 miliarde euro), faţă de două miliarde leva cât prevedeau estimările iniţiale, potrivit publicaţiei bulgare Dnevnik. Guvernul speră să acopere jumătate din deficit prin reducerea cheltuielilor.

În aprilie 2002, Bulgaria a lansat trei emisiuni internaţionale de obligaţiuni, dintre care una a fost deja plătită, celelalte două, cu o valoare totală de 2,1 miliarde euro, având scadenţe în 2013 şi respectiv 2015.

Djankov consideră că accesarea unui împrumut de la Fondul Monetar Internaţional nu este o prioritate imediată pentru Bulgaria.

SURSA: Mediafax