În replică, autorităţile de la Sofia au introdus o interdicţie la nivel naţional privind pieţele de păsări precum şi vânătoarea de păsări sălbatice, şi de asemenea au cheltuit deja peste un milion de leva (543.000 de dolari) pentru a sacrifica păsările infectate şi a ţine sub control epidemia.

"În Bulgaria, în ultimii ani am înregistrat cazuri de gripă aviară la păsări sălbatice. Este prima dată când am descoperit atât de multe cazuri la fermele de păsări", a declarat Dessislava Taneva. Aceasta a subliniat că regiunea Plovdiv, sudul Bulgariei, a fost cea mai afectată de virusul 5N8, adăugând că aproximativ 300.000 de păsări, în principal raţe, au fost sacrificate iar alte 130.000 de păsări urmează a fi sacrificate sâmbătă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.