Comisia Europeană lansează bugetul 2028–2034

Comisia Europeană urma să prezinte miercuri propunerea de buget pentru perioada 2028–2034, marcând începutul a doi ani de negocieri dificile, mai ales legate de viitorul politicii agricole comune (PAC). Propunerea de buget a Comisiei urmează să fie discutată luni întregi cu statele membre și Parlamentul European. Potrivit unui funcționar european, totul se va decide, ca de obicei, în ultimele cinci zile de negocieri intense între cele 27 de țări membre.

Bugetul Uniunii Europene este descris ca fiind o adevărată enigmă. Țările membre, deja afectate economic, nu mai vor să contribuie cu mai mulți bani la bugetul comun. Mulți se întreabă care vor fi sumele propuse pentru noul buget al Uniunii Europene și de unde vor veni banii.

Parlamentul cere un buget UE mai mare

Bugetul actual al Uniunii Europene pentru perioada 2021–2027 este de 1.200 de miliarde de euro. Acesta este plătit din contribuțiile țărilor membre – adică 1% din venitul lor național brut – și din alte surse ale UE, cum ar fi taxele vamale.

Parlamentul European cere ca următorul buget să fie mai mare. Eurodeputatul român Siegfried Mureșan crede că o creștere a bugetului era absolut necesară.

„Uniunea nu poate face mai mult cu aceeaşi sumă, nici cu mai puţin. În final, o creştere a bugetului este indispensabilă”, insistă eurodeputatul român.

Fermierii, îngrijorați de schimbările propuse în politica agricolă comună

Parlamentarii europeni își doresc un buget mai mare, dar aceste cereri vor fi greu de realizat, mai ales când vine vorba de un subiect foarte delicat: politica agricolă comună (PAC). Până acum, PAC a fost domeniul care a primit cei mai mulți bani – 387 de miliarde de euro pentru perioada 2021–2027, dintre care 270 de miliarde au fost ajutoare directe pentru fermieri.

Comisia Europeană se pregătește să propună o schimbare importantă în modul în care este organizat bugetul pentru agricultură. Ideea este ca PAC să fie inclusă într-un fond mai mare, numit „fond de parteneriat național și regional”. Această schimbare îi îngrijorează pe fermieri.

Grupul de lobby Copa-Cogeca spune că o astfel de centralizare a banilor europeni, într-un singur fond, ar putea slăbi politica agricolă comună și ar reduce garanțiile oferite fermierilor. Inclusiv Parlamentul European este împotriva acestei idei. Reprezentanții fermierilor europeni, din grupul Copa-Cogeca, vor organiza un „marș simbolic” la Bruxelles, fără tractoare, ca formă de protest.

„Centralizarea finanţării UE într-un fond unic (…) riscă să dizolve politica agricolă comună”, cu „mai puţine garanţii”, obiectează grupul de lobby Copa-Cogeca.

Tăieri bugetare și noi taxe

Ca și în alte domenii, Comisia Europeană căuta surse noi de bani. Printre ideile analizate se aflau o taxă fixă aplicată marilor companii pe cifra lor de afaceri, o taxă suplimentară pe tutun și o taxă nouă pe deșeurile electronice care nu sunt reciclate.

Eurodeputata centristă Fabienne Keller considera că aceste propuneri nu sunt nici stabile, nici suficiente. Ea crede că Uniunea Europeană primește din ce în ce mai multe sarcini, dar fără să i se ofere și banii necesari pentru a le îndeplini.

„Nu este nici stabil, nici suficient. Continuăm să încredinţăm UE noi misiuni fără a-i da mijloacele necesare pentru a le îndeplini.”