Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat la finalul şedinţei că actul normativ este constituţional în raport de criticile formulate şi că legea va fi trimisă luni preşedintelui României pentru promulgare.

"Această nedepunere a legii bugetului în Parlament la termen nu este sancţionată nici de legea pe care ei o invocă şi nici de Constituţie. Deci nu putem noi să inventăm sancţiuni pentru faptele Guvernului sau Parlamentului. (…). Noi astăzi trimitem legea la Preşedinţie pentru promulgare. (…) Criticile care au fost aduse acestei legi nu pot fi considerate ca încălcări ale Constituţiei", a explicat şeful CCR.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat pe 21 decembrie de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi 'pentru' şi 141'împotrivă'.

Ulterior, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a informat că grupurile parlamentare ale PNL şi PDL vor contesta la Curtea Constituţională bugetul de stat pe anul 2015, pe motiv că este neconstituţional. 'Avem două argumente: principiul legalităţii şi principiul respectării angajamentelor internaţionale', a explicat Nicolăescu, în plenul Parlamentului.

El a adăugat că opoziţia a votat împotriva bugetului propus pentru 2015, pentru că acesta 'în loc să lupte împotriva corupţiei, stimulează corupţia'.

"Acest buget, în opinia noastră, continuă risipa resurselor bugetare, continuă să dea slobod evaziunii fiscale şi, mai ales, în loc să lupte împotriva corupţiei, stimulează corupţia. De asemenea, este un buget care, împotriva afirmaţiilor demagogice făcute, de la această tribună, de reprezentanţii Puterii, nu creează locuri de muncă, ci, dimpotrivă, micşorează orice speranţă a cetăţenilor acestei ţări de a-şi mai găsi un loc de muncă", a spus Nicolăescu.

În replică, premierul Victor Ponta a făcut un apel la responsabilitate, arătând că eventuala contestare la Curtea Constituţională a bugetului de stat pe 2015 va determina amânarea creşterii pensiilor, acordarea subvenţiilor sau reducerea TVA în turism.

"Înţeleg poziţii politice şi politicianiste însă vreau să transmit tuturor cetăţenilor acestei ţări că, în măsura în care acest buget va fi contestat la Curtea Constituţională şi nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, toţi cei care aşteaptă pensiile mărite, subvenţiile, cei care vând pachete de turism cu TVA-ul redus vor aştepta degeaba şi vor trebui să-i întrebe pe colegii care contestă la Curtea Constituţională de ce nu se măresc pensiile", spunea Ponta, pe 21 decembrie, de la tribuna Parlamentului.AGERPRES