Potrivit formei propuse de Ministerul Finanţelor, Academia Română ar urma să primească în 2018 de la bugetul de stat 305,601 milioane lei, în creştere cu 5,51% faţă de 2017.

„În septembrie am cerut conform solicitării Ministerului Finanţelor un buget la limită, de supravieţuire. (…) Ni s-a acordat circa 60%. E o creştere de 5% (faţă de 2017 – n.r.). Cele trei-patru domenii – cercetare-dezvoltare, cultură, sănătate şi asistenţă socială, dintre aceste categorii de titluri de buget cercetarea-dezvoltarea deţine aproximativ 88% din consum. Nu avem creşteri salariale. Ceea ce cerem noi nu este o suplimentare, ci o aducere la nivelul minimal. Vă cerem să ne acordaţi aceste valori minimale de supravieţuire a structurilor Academiei Române”, a spus secretarul general al Academiei, Victor Voicu.

Amendamentele aprobate în bloc pe 12 decembrie de comisiile de învăţământ, care au avizat favorabil bugetul Academiei Române, au fost respinse vineri de comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Agerpres