Bugetarii nu vor mai fi obligaţi să-şi încaseze salariile pe card, Guvernul hotărând să lase acestora posibilitatea de a opta pentru numerar.

 

Executivul a decis să modifice OUG 149/2007 care stabilea obligativitatea plăţii salariilor bugetarilor pe card. “Proiectul de lege lasă salariaţilor posibilitatea de a opta pentru plata salariului pe card sau numerar”, a spus premierul Emil Boc la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

 

Această decizie a Guvernului vine ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a stabilit că plata obligatorie a salariilor personalului din instituţiile publice pe card este neconstituţională pentru că, prin comisioanele impuse, drepturile salariale sunt diminuate.

 

Băncile pierd comisioanele

 

Băncile vor pierde comisioanele pe care le încasau din folosirea cardurilor de către bugetari, după ce o parte dintre salariaţi vor opta pentru plata salariilor în numerar.

 

“Instituţiile statului vor trebui să ia măsurile necesare pentru achitarea drepturilor slariale pe card doar pentru acei salariaţi care au optat pentru acest mod de plată”, a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

 

Actul normativ adoptat de Guvern va trebui aprobat de Parlament. “Proiectul va fi adoptat de Parlament în procedură de urgenţă”, a spus Boc.