Miercuri se desfăşoară cea de a patra dezbatere în cadrul proiectului România Competitivă, având ca temă ”Sănătatea”. ”Populaţia României a scăzut în anul 2015 cu 1.520 de persoane ca urmare a decesului copiilor născuţi vii, cu vârsta sub un an. În anul 2014, România a pierdut 148.977 de persoane ca urmare a deceselor cauzate de bolile aparatului circulator. Pentru populaţia României, cei mai mulţi ani potenţiali de viaţă pierduţi sunt cauzaţi de decesele premature determinate de bolile cerebro-vasculare, cardiacă ischemică şi ciroză hepatică”, se arată la capitolul ”Starea de fapt”, din cadrul documentului de lucru ce va fi dezbătut în cadrul acestei sesiuni consultative.

Astfel, ca obiectiv, autorităţile şi-au planificat reducerea ratei de mortalitate infantilă de la 7,5 la mie anul trecut, la 6,5 la mie în anul 2020. Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate şi nutriţie a mamei şi copilului şi reducerea riscului de deces matern şi infantil s-a prevăzut suma de 742,5 milioane de lei, conform aceleiași surse.

Totodată, măsura care vizează reducerea numărului de sarcini nedorite, a incidenţei avortului la cerere şi a ratei mortalităţii materne prin avort are nevoie de 357,1 milioane de lei. Experţii îşi doresc scăderea deceselor cauzate de boli ale aparatului circulator la 55% din total decese până în anul 2020, de la 58,8% în 2014, prin creşterea eficacităţii şi rolului promovării sănătăţii (buget prevăzut de 310,2 milioane lei) şi dezvoltarea serviciilor de asistenţă comunitară, integrate şi comprehensive, destinate în principal populaţiei din mediul rural şi grupurilor vulnerabile (buget de 353,1 milioane lei).

Alte măsuri vizează îmbunătăţirea accesului populaţiei la servicii de urgenţă prin consolidarea sistemului integrat
de urgenţă şi continuarea dezvoltării acestuia (buget de 1,908 miliarde lei), creşterea accesului la servicii de calitate de reabilitare (77,9 milioane de lei) şi adaptarea cunoştinţelor şi abilităţilor personalului medical la schimbările survenite în serviciile de sănătate livrate (14,2 milioane lei).

În cadrul proiectului ”România competitivă”, au fost programate o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de măsuri economice identificate care pot contribui la definirea unei viziuni de consens în ceea ce priveşte o creştere economică sustenabilă până în anul 2020.

Potrivit Ministerului Economiei, ”România competitivă” are schiţate liniile de acţiune pentru următorii patru ani, linii care pot primi în urma consultărilor cu specialiştii din fiecare domeniu, parteneri sociali, partide politice, organizaţii civice, elementele de valoare adaugată şi consensul de care au nevoie din partea tuturor actorilor implicaţi în procesul de dezbatere, pentru a putea fi implementate cât mai curând posibil. (Sursa: Agerpres)