Buget 2024. Nu sunt alocate fonduri pentru compensarea cheltuielilor legate de energie

Buget 2024. Bugetul pentru anul 2024 nu conține nicio alocare financiară pentru a compensa consumatorii de energie. Iar datoriile pe care statul le are față de furnizorii de energie, situate în prezent în jurul sumei de trei miliarde de lei, nu sunt acoperite în acest buget.

Prin urmare, companiile din sectorul energetic avertizează că există un risc real, extrem de grav și inevitabil, legat de incapacitatea de a asigura energia, ceea ce ar putea conduce la un colaps în sistemul energetic național.

„Faptul că aseară ministrul Energiei a obținut din Fondul de Rezervă acest miliard în plus pentru plafonare e un semnal pozitiv către piață, înainte nu aveam niciun leu alocat.

Sumele au venit și în trecut din Fondul de Tranziție, care se alimentează în timpul anului. Sunt miliarde de lei pe care sunt sigur că vom vedea miliarde în Fondul de Tranziție și anul viitor”, a explicat, vineri, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

„Sistemul Plafonare-Compensare rămâne cum este. Vom găsi resurse. Ministerul Energiei are o datorie de două miliarde de lei către furnizori, săptămâna viitoare vom face plăți de 200-300 milioane de lei și sper să mai primim niște bani pe finalul acestui an să ne încadrăm să facem alte plăți.

Pentru anul viitor avem acest miliard de lei care va susține în continuare schema. Noi avem un miliard, iar Ministerul Muncii are un miliard. Deci sunt două miliarde de lei la începutul anului, în contextul unui buget restrâns făcut”, a adăugat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a intrat în ședința de guvern cu zero lei și a ieșit cu un miliard de lei

Directorul executiv al Federației Asociației Companiilor de Utilități din Energie, Daniela Dărăban, a menționat că ministrul Energiei a participat la ședința de guvern cu un buget de zero lei și a ieșit cu un miliard de lei. Deși acest lucru poate fi considerat un câștig pentru el, impactul asupra pieței este unul minor.

Potrivit spuselor sale, în prezent, există două miliarde de lei în așteptare confirmate de ANRE și 1,8 miliarde de lei în așteptare la ANEPIS. Ambele sume sunt confirmate de ANRE.

„Ministrul Energiei a intrat în ședința de guvern cu zero lei și a ieșit cu un miliard de lei. Pentru el este un câștig, dar pentru piață este un câștig mic.

Premierul României trebuie să știe că în momentul de față la ministerul Energiei sunt 2 miliarde în așteptare confirmați de ANRE și 1,8 miliarde în așteptare la ANEPIS, confirmați de ANRE”, a spus, vineri, Daniela Dărăban.

Daniela Dărăban
Daniela Dărăban (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)