Profitul net a crescut până la 3,9 miliarde dolari sau 2,373 dolari/acțiune, de la 2,28 miliarde dolari sau 1,380 dolari/acțiune cât  a raportat cu un an în urmă, a spus compania azi printr-un comunicat.
Profitul operațional, care exclude unele rezultate investiționale, a fost de 2,057 dolari/acțiune, sub estimarea medie de 2,063 dolari/acțiune a analiștilor chestionați de Bloomberg.
Buffett, în vârstă de 82 de ani, a făcut în ultimii zece ani contractele derivative pe acțiuni  pentru a paria pe creșterea pe termen lung a indicilor piețelor de acțiuni din SUA, Europa și Japonia. Când indicii coboară, așa cum au făcut în trimestrul al treilea de anul trecut, obligațiile Berkshire în acele contracte au urcat, punând presiune pe câștiguri.
“Piața de acțiuni a avut un parcurs bun anul acesta până în prezent. Nu știu dacă aș miza pe continuarea tendinței”, a spus un analist al KBC Inc.
Acțiunile Berkshire de clasă A scădeau cu mai puțin de 1%, până la 130.550 dolari în jurul orei 4:05 pm în New York. Acțiunle Berkshire au avansat anul acesta cu 14%, depășind creșterea indicelui Standard & Poor’s de 12%.
Îmbunătățire forte pe derivative
Valoarea contabilă, care indică valoarea activelor minus datoriile, a crescut la 184,6 miliarde dolari, de la 177,4 miliarde dolari cât era la finele lunii iunie.
Pierderea din contractele derivate pe indici ai piețelor de acțiuni s-a redus la 534 milioane dolari, de la 2,09 miliarde dolari cât era cu un an în urmă. De asemenea, câștigurile din contractele pe riscul de neplată (credit-default contracts), unde Buffett a pariat pe capacitatea împrumutaților de a-și plăti datoriile, s-au cifrat la 316 milioane dolari, după ce în urmă cu un an aceste pariuri îi aduseseră o pierdere de 247 milioane dolari.
Cea mai mare preluare a lui Buffett, compania feroviară Burlington Northern Santa Fe, s-a încheiat în 2010 printr-o tranzacție de 26,5 miliarde dolari. Afacerea a contribuit cu 937 milioane la câștigurile din acest trimestru, comparativ cu 766 milioane cu un an mai devreme.
Compania lui Buffett stă pe un munte de bani
În condițiile în care Buffett nu a reușit să facă nici o achiziție mare ( a ratat o tranzacție de 22 miliarde dolari), cantitatea de cash a Berkshire a crescut în ultimele trei luni cu peste 7 miliarde dolari, până la 47,8 miliarde dolari (37 miliarde euro).
Practic, Berkshire Hathaway are atât de mult cash încât depășește cu peste 10 miliarde euro averea cumulată a milionarilor din Top 300 Capital –  26,5 miliarde euro.
Berkshire a cheltuit în ultimul trimestru 1,18 miliarde dolari pe acțiuni și 2,08 miliarde dolari pe instrumente cu venit fix. Totodată, a vândut acțiuni în valoare de 3,18 miliarde dolari și bonduri de 1,2 miliarde dolari.
De unde au mai venit câștigurile
Segmentul de asigurări a raportat un profit de 392 milioane dolari, comparativ cu 1,09 miliarde dolari cu un an înainte.
Portofoliul de acțiuni deținut de Berkshire a fost evaluat la 88 miliarde dolari la 30 septembrie, în urcare de la 86,2 miliarde dolari la finele lunii iunie, acțiunile Wells Fargo crescând în această perioadă cu 3,3%, iar cele ale IBM cu 6,1%.
Compania de utilități MidAmerican Energy Holdings a adăugat 438 milioane dolari la profitul Berkshire în trimestrul III din acest an, în urcare de la 372 milioane cu un an înainte. Câștigurile din sectoarele manufacturier, servicii și retail au crescut la 991 milioane dolari, de la 836 milioane dolari în trimestrul al treilea din 2011.