Bucureștiul, în carantină? Vlad Voiculescu avertizează: Ajungem acolo în câteva zile

În acest context, duminică, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a declarat că Bucureștiul ar putea fi carantinat pentru că nu se poate ignora o rată a incidenței care trece de 6 la mia de locuitori. El a mai spus că o să fie revizuite toate criteriile pentru impunerea carantinei.

„După o rată de 6 la mie nu putem exclude carantinarea Bucureștiului. Ajungem acolo în câteva zile. După 6 la mie o să revizuim toate criteriile pentru impunerea carantinei”, a declarat, duminică, Vlad Voiculescu.

Arafat declara, cu o zi în urmă, că nu s-a pus problema carantinării Capitalei

Sâmbătă, după o ședință în cadrul căreia s-au discutat și dezbătut măsurile care trebuie să fie luate pentru Capitală, Raed Arafat a declarat că nu s-a adus în discuție măsura carantinării.

„Această sedinţă a fost pentru a discuta şi a dezbate, cu toţi care sunt în jurul mesei, punctele lor de vedere urmând ca această analiză să se facă în două-trei zile şi să de vină cu concluziile finale. Se va lua o decizie pe baza analizelor. Nu s-a pus în discuţie carantinarea Bucureştiului„, a mai spus Arafat.

Ce spune prefectul Capitalei

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, afirmă că este „foarte posibil” să se ia decizia carantinării Bucureştiului în cazul în care se depăşeşte indicele de infectare cu noul coronavirus de 6 cazuri la mia de locuitori.

„Este foarte important ca populaţie să respecte măsurile şi cel mai bine este să o respecte de bunăvoie.

Având în vedere faptul că rata a crescut destul de mult, cu jumătate de punct procentual de ieri până astăzi, mâine voi avea o întâlnire cu DSP şi dacă se poate şi cu INSP pentru a vedea ce părere au dumnealor şi ce măsuri suplimentare ar putea să fie adoptate în cazul în care ajungem în scurt timp la incidenţa de 6.

Dacă ajungem peste 6 la mie, cu siguranţă prima dată nu se vor mai putea face cursuri conform ordinului comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii.

De asemenea, este foarte posibil să se ia măsura carantinării zonale, adică şi Bucureştiul şi evident localităţile limitrofe, care sunt deja în carantină, în aşa fel încât circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţiile în special în mijloacele de transport în comun, pieţe, mall-uri şi aşa mai departe.

Evident că deplasarea va trebui făcută doar în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe proprie răspundere”, a declarat prefectul duminică.

Voluntari a intrat deja în carantină

Românii din Voluntari au intrat deja în carantină. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a semnat ordinulk prin care aceștia intră în carantină, pentru 14 zile, din data de 20 martie.  Măsura a fost luată după ce, vineri, rata de infectare în Voluntari era de 7,43 la mia de locuitori.

Românii din Domnești, Jilava, Pantelimon stau ca pe ace, având în vedere că autoritățile pot instaura carantinarea zonelor în orice moment. Prefectul județului Ilfov, Daniel Zamfir, a precizat că se așteaptă ca Raed Arafat să dea ordinul de carantinare al acestor zone.

„Aseară, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a analizelor de risc transmise de către cei de la DSP şi cu avizul INSP, s-au transmis propunerile de carantină zonală pentru cele patru localităţi – Domneşti, Jilava, Pantelimon şi Voluntari”, a afirmat Daniel Zamfir, sâmbătă, la Digi 24.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin