Ministrul a precizat că se fac eforturi pentru a crește numărul de paturi de la ATI, dar marea problemă vine de la personalul medical. Reacția sa a venit în contextul în care a fost întrebat când ar putea avea România 1.600 de paturi ATI pentru bolnavii COVID-19.

„În fiecare zi se fac eforturi de la Ministerul Sănătăţii, mai ales în spitale pentru a creşte numărul de paturi,  dar există o limită. Limita e dată de personal. În momentul acesta aici la Matei Balş, la unul dintre cele mai mari centre din ţară, centre pe care ne bazăm în prima linie împotriva COVID-19 sunt probleme de personal.

Aşteaptă personal care să fie detaşat din alte spital. Dacă aici sunt probleme, vă închipuiţi că peste tot în ţară există limitări. Am pierdut foarte mulţi medici, foarte multe asistente, au plecat în străinătate, nu i-am preţuit aşa cum ar fi trebuit şi asta e principala nenorocire cu care ne confruntăm în momentul ăsta”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Găsirea unui medic este o provocare

„Putem să cumpărăm mobilă, putem să cumpărăm echipamente, putem chiar să construim clădiri sau să folosim altele, dar fiecare medic…ca să găseşti un medic e o provocare. Şi încă un lucru important. Orice medic luăm de pe altă secţie înseamnă acces mai puţin la servicii de sănătate pentru bolnavi care nu suferă de COVID-19 şi au alte suferinţe. Nu putem să inventăm medici, nu putem să-i producem astăzi. E o resursă limitată”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Şeful DSU Raed Arafat a anunţat că la şedinţa de sâmbătă de la sediul MAI, unde a participat premierul Florin Cîţu, vicepremierul Dan Barna, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi alţi specialişti şi epidemiologi a fost făcută o analiză a situaţiei paturilor la ATI şi nu au fost luate decizii, urmând ca în 2-3 zile să existe concluziile finale.

Acesta a precizat că la ultima analiză, de acum 10-12 zile, erau 1.408 paturi la secţiile de terapie intensivă şi că au fost suplimentate paturile în Bucureşti.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea