Numărul de angajaţi din clădirile de birouri clasa A şi B din Bucureşti a ajuns la aproximativ 250.000 la finalul anului trecut.

Ţinând cont de proiectele de birouri a căror livrare este anunţată ȋn acest an, precum şi de planurile de recrutare anunţate ȋn special de companiile internaţionale prezente pe piaţa locală, numărul angajaţilor din clădirile moderne de birouri din Bucureşti ar putea urca spre 280.000 de persoane pȃnă la finalul acestui an, estimează brokerii imobiliari.

„Numărul angajaţilor din Bucureşti este ȋn creştere, cu peste 100.000 de noi angajaţi ȋn ultimii trei ani. Rata şomajului este la un minim record, de 1,5%, iar în rândul specialiştilor din zona IT există un deficit de personal substanţial, motiv pentru care Bucureştiul trebuie să îşi menţină atractivitatea pentru a absorbi forţa de muncă din alte zone”, a declarat Mădălina Cojocaru, partner şi director al diviziei de birouri a Cushman & Wakefield Echinox.

Un număr de aproximativ 65.000 de persoane lucrează ȋn clădirile de birouri din zona Pipera, circa 55.000 ȋn zona Centru – Nord, iar ȋn Vest ȋn jur de 38.000, cele trei zone concentrȃnd 63% dintre angajaţii clădirilor moderne de birouri din Bucureşti.

Calculul numărului de angajaţi este realizat ȋn funcţie de destinaţia şi de rata de ocupare ȋnregistrată pentru fiecare zonă de birouri la finalul anului 2017.

Clădirile de birouri cu cea mai mare rată de metri pătraţi per angajat sunt situate ȋn special ȋn zona centrală şi CBD (Central Business District – Piaţa Victoriei – Piaţa Charles de Gaulle), care găzduiesc ȋn special sedii de firme din sectoare precum consultanţă, bănci şi asigurări sau farma.

Cea mai mică rată de metri pătraţi per angajat rămȃne ȋn continuare zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), zonă de birouri dedicată operaţiunilor de back-office, fiind o destinaţie aleasă ȋn special de companiile care oferă servicii de outsourcing.