În acest context, premierul Ludovic Orban, prezent marți seara la B1 TV, i-a transmis lui Nicușor Dan că trebuie să facă o analiză a adatoriilor de la Primăria Capitalei. Sfatul vine în contextul în care Elcen nu a primit bani pentru a cumpăra combustibilul necesar pentru ca bucureștenii să aibă parte de căldură în sezonul rece.

„Eu pot să vă spun că astăzi datoriile sunt de peste 4 miliarde de lei. Începe iarna și trebuie să înceapă furnizarea căldurii și nu numai că Radet-ul a dat faliment, avea o datorie de vreo 800 de milioane, dar Termoenergetica, o societate înființată de mai puțin de 2 ani deja a acumulat (…) o datorie de aproape 600 de milioane către Elcen”, a spus premierul.

Primul ministru a ținut să sublinieze că, în cazul în care Elcen nu va primi banii necesari, nu va putea cumpăra conbustibil. Așadar, bucureștenii ar putea rămâne fără căldură în timpul iernii.

„Elcen nu mai poate, dacă nu primește bani. Nu mai poate să furnizeze pentru că nu poate să cumpere combustibil”, a afirmat Orban.

Pierderile de rețea au explodat

Înainte de alegerile locale din acest an, Elcen a trimis un comunicat de presă în care precizează că pierderile de rețea au explodat în ultima perioadă, lucru care ar putea duce la lipsa apei calde pentru bucureșteni.

”Faptul că sistemul de termoficare din București înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă și necesită o atenție deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp.

Fără lucrări de reparații, rețeaua operată de Termoenergetica a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de tone de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ prin găurile din conducte afectând solul și clădirile.”, se arata în comunicat.