BTR actioneaza, ea isasi, ca un lichidator, uzind de regimul compensarilor – active contra datorii catre marii creditori. in acelasi timp, a redus numarul personalului cu aproape 50%. Cei care au mai ramas isi cauta de pe acum locuri de munca. Din luna martie, sase sucursale din cele 20 se vor ichide.
Pe de alta parte, BTR isi pregateste o iesire eleganta din piata bancara. Cel putin i fata depunatorilor persoane fizice. Ultimele decizii ale BTR vizeaza onorarea obligatiilor de plata catre deponentii persoane fizice care au depozite ce depasesc plafonul de garantare stabilit de Fondul de Garantare a Depozitelor i Sistemul Bancar (FGDSB), pentru primul semestru al acestui an. Platile nu se mai fac decit catre cei care au depuneri mai mari de 3.000 de dolari. Lipsa de lichiditati impune isa restrictii: eliberarea sumelor se face i limita a 1.000 de dolari pentru un deponent. Actionind astfel, BTR transfera povara catre Fondul de Garantare.
Cei care au sume imobilizate la BTR, i limita plafonului de garantare, mai au de asteptat. Cit? Depinde, pe de o parte, de banca centrala, sub supravegherea careia a intrat BTR. Pe de alta parte, depinde de intrarile de bani i banca. Sursele de venituri au fost isa drastic diminuate si este greu de crezut ca actionarul principal va accepta sa prelungeasca agonia, aruncind bani itr-o banca sortita pieirii. Daca pentru persoanele fizice BTR a gasit o solutie, cei care vor avea de pierdut vor fi firmele ce vor ramine la mina lichidatorului.