Comisia Europeană (CE) este sceptică la solicitările Oltchim Râmnicu-Vâlcea cu privire la intenţia combinatului de a converti datoriile în acţiuni şi de a primi garanţii de stat pentru investiţii în tehnologizare, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

“Oltchim a găsit resurse pentru achiziţia Arpechim şi nu a mai cerut ajutor de stat. Într-o lună vom autoriza probabil concentrarea economică, dar Oltchim vrea unele lucruri, respectiv conversia datoriilor în acţiuni şi garanţii pentru investiţii în tehnologizare”, a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că cele două solicitări ale Oltchim trebuie notificate la Comisia Europeană (CE).

“Există o doză de scepticism la Uniunea Europeană după întrebările pe care ni le trimit, dar discutăm încă”, a adăugat Chiriţoiu.Datoriile Oltchim către stat, pe care Guvernul intenţionează să le convertească în acţiuni, se ridică la circa 140 de milioane de euro.

A găsit bani să cumpere Arpechim

Oltchim va plăti Petrom (SNP) 13 milioane de euro pentru preluarea activelor de petrochimie ale rafinăriei Arpechim, iar datoriile combinatului chimic către compania petrolieră, de 112 milioane lei, vor fi reeşalonate. Finanţarea preluării activelor va fi asigurată dintr-un credit bancar, atras fără garanţii de stat.

Tranzacţia va deveni efectivă după obţinerea autorizaţiilor necesare de la autorităţile fiscale şi de concurenţă, estimată pentru începutul anului 2010

Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei.

SURSA:Mediafax