"Am semnat un acord strategic de licenţiere cu Microsoft. Practic, am preluat departamentul de browser building la Nokia. Acest lucru înseamnă că Opera Mini va fi browserul standard pentru telefoanele mobile Microsoft", a declarat directorul Opera, Lars Boilsesen, care a adăugat că acest acord va fi unul profitabil pentru compania norvegiană încă de la început.

"Toţi actualii utilizatori vor fi încurajaţi să treacă la Opera Mini şi toate noile telefoane vor avea preinstalat Opera Mini sub formă de default browser. Acesta este un acord foarte important pentru noi. Am vizat la acest lucru timp de peste 10 ani", a mai spus Boilsesen.

Imediat după anunţ, acţiunile Opera au crescut cu 6,5%, până la 80,45 coroane pe acţiune.

La rândul său, producătorul Opera a precizat, într-un comunicat de presă, că acordul de licenţiere se aplică telefoanelor mobile bazate pe platformele software Series 30+, Series 40 şi Asha.

De asemenea, Opera a informat că, în al doilea trimestru al acestui an, profitul său operaţional a înregistrat o creştere peste aşteptări de 24%, până la 27 de milioane de dolari. În aceste condiţii, Opera şi-a revizuit în sus estimările privind profitul operaţional pentru acest an până la 117-124 milioane de dolari, faţă de 110-120 de milioane de dolari cât estima anterior, în timp ce veniturile ar urma să se situeze la 480-500 milioane de dolari, faţă de prognozele anterioare de 435-460 milioane de dolari.

Devenit la un moment dat cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, grupul finlandez Nokia a fost cumpărat, anul trecut, de Microsoft pentru 5,6 miliarde de euro.

Luna trecută, Microsoft a anunţat eliminarea a 18.000 de locuri de muncă, echivalentul a 14% din efectivele sale mondiale, aceasta fiind cea mai mare restructurare de personal realizată vreodată în istoria companiei. Cea mai grav lovită va fi divizia de telefoane mobile Nokia Devices and Services, care va pierde 12.500 de angajaţi, adică jumătate din forţa sa de muncă. AGERPRES