În lipsa une legi de transpunere a Directivei, British American Tobacco România și-a asumat proiectul de lege adoptat de Guvern și instrucțiunile privind noile avertismente de sănătate primite de la Ministerul Sănătății în luna februarie a acestui an, asumându-și, totodată, riscuri comerciale și financiare importante prin demararea conformării producției la noile cerințe, începând cu data de 20 mai 2016. Dacă legea nu va fi adoptată până la această dată sau proiectul va suferi modificări de natură să afecteze producția, piața legală de tutun va fi pusă în pericol, lăsând loc comerțului ilicit.

“Orice întârziere în adoptarea legii de transpunere, ca și introducerea oricăror prevederi care vor devia de la textul Directivei, vor afecta direct și imediat procesul de producție, prezența produselor legale pe piață și nivelul încasărilor la bugetul de stat. Aceasta va fi o foarte bună ocazie pentru crima organizată să invadeze piața cu produse ilicite. De aceea, termenul de 20 mai 2016 trebuie păstrat.”, a declarat Adrian Popa, Corporate and Regulatory Affairs Director British American Tobacco România.

În acest sens, British American Tobacco România face un demers public către Parlamentul României ca legea să fie adoptată cât mai curând, astfel încât producătorii să aibă un temei în legislația națională pentru conformarea producției și pentru a asigura menținerea unui nivel constant de încasări de taxe la bugetul de stat.
“Să nu uităm că în 2010, peste 36% din piață era acaparată de produse ilegale, iar pierderile generate bugetului de stat erau de 1 miliard de euro. În 2016, am ajuns deja la 17,5% și pierderi de 500 milioane de euro pentru același buget de stat. De aceea, este necesar ca această lege să fie adoptată și implementată cu termenul de 20 mai 2016.”, a mai spus acesta.

British American Tobacco România susține toate eforturile depuse de autoritățile române pentru conformarea și alinierea legislației naționale la cea europeană și subiliniază dorința sa de a colabora și acționa cu acestea permanent și într-un mod transparent pentru reglementarea pieței produselor din tutun.

British American Tobacco România dorește să rămână același investitor important în economia României, un angajator de încredere și unul dintre contribuabilii majori la bugetul de stat. British American Tobacco România a contribuit la bugetul de stat al României, în anul fiscal 2015, cu peste 7 miliarde lei sub formă de taxe, impozite, accize și alte contribuții sociale.