SHOW ME THE MONEY! Celebra replică rostită de Tom Cruise intrat în pielea personajului Jerry Maguire din filmul cu acelaşi nume poate fi auzită, în ultimul an, în mai toate discuţiile dintre onorabilii domni Vlădescu şi Isărescu. Acum au ce să-şi arate…

Aterizează miliardele

România a împrumutat, joi, un miliard de euro prin emisiune de eurobonduri cu scadenţă la cinci ani şi un randament de 5,17% pe an. În aceeaşi zi, Comisia Europeană a virat suma de un miliard de euro în contul Trezoreriei, reprezentând a doua tranşă din împrumutul acordat României, în valoare totală de 5 miliarde de euro. Ca un făcut, şi agenţia de evaluare­ financia­ră Standard & Poor‘s a anunţat că a revizuit de la negativă la stabilă perspectiva ratingurilor pe termen lung ale României, în valută şi monedă locală, ca urmare a programului susţinut de reformă bugetară şi a probabilităţii ca Guvernul să continue respectarea acordului cu FMI. (mai multe pe această temă în pag. 23)

Fără număr, fără număr…

A patra sau a cincea? Cine le mai ţine socoteala? Cert este că guvernul Boc nu se lasă şi pritoceşte o nouă listă de măsuri anticriză. Printre acestea, înfiinţarea unui fond de investiţii şi încurajarea parteneriatelor de tip public-privat. Data la care noul pachet de măsuri va intra în vigoare nu este, deocamdată, cunoscută, dar să sperăm că se va întâmpla, totuşi, înainte de sfârşitul crizei.

Şansă pentru şomerii care vor să devină patroni

Miniştrii Uniunii Europene pentru protecţie socială şi angajări au decis, săptămâna trecută, să creeze o facilitate prin care să se ofere 45.000 de microîmprumuturi sub 25.000 de euro persoanelor care şi-au pierdut slujbele, dar vor să-şi înfiinţeze o afacere proprie. De astfel de credite vor putea beneficia şi întreprinderile mici, cu maximum zece angajaţi. Facilitatea europeană de microfinanţare va avea un buget iniţial de 100 de milioane de euro, putând ajunge la suma de 500 de milioane de euro.

Punct şi de la capăt

201-49008-02_rabla_pulsul_ec_lib_10.jpgNumărul de vouchere acordate pentru casarea unui autovehicul prin intermediul programului „Rabla“ va fi suplimentat cu 50.000, după ce tichetele alocate iniţial pentru întregul an s-au epuizat în mai puţin de o lună. Ediţia 2010 a programului Rabla a început în 18 februarie, până la 9 martie fiind epuizate toate tichetele destinate persoanelor care-şi casează maşinile mai vechi de zece ani. Unităţile Remat au primit 55.600 de vouchere pentru persoanele fizice, iar principalele modificări faţă de anii anteriori au fost faptul că în schimbul maşinii casate proprietarul primeşte un voucher care poate fi valo­rificat la liber, dar şi posibilitatea de a folosi maximum trei astfel de cupoane pentru cumpărarea unei maşini noi. Prima de casare a rămas la 3.800 de lei. Noile vouchere vor avea o valabilitate de maximum trei luni. Înmatriculările de vehicule noi au crescut, în februarie, cu 24% faţă de ianuarie, la 2.658 unităţi, însă au scăzut cu 63% comparativ cu acceaşi lună a anului 2009.

DECLARAȚIA SĂPTĂMÂNII

201-49009-02_boc_rp_10.jpgSă ştiţi că de la frizerie şi de la sala de fitness aflu lucruri foarte importante, chiar unele pe care le pot materializa apoi şi în Guvern.
Emil Boc, şeful Executivului

201-49010-02_someri_evz_10.jpg762.375  de şomeri erau înregistraţi, la nivel naţional, în luna februarie, corespunzând unei rate a şomajului de 8,3%, faţă de numai 5,3%, cât se înregistra în luna similară din 2009.