88,84% din alegători s-au pronunţat pentru reducerea la cel mult 300 a număruiui de parlamentari. ­Peisajul din sala de şedinţă nu se va modifica prea mult

Habemus Unicameral

77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru redu­cerea numărului de parlamentari, pre­­zenţa la urne fiind de 50,95%, con­form rezultatelor finale ale referendumului din 22 noiembrie. La întrebarea „Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?“, numărul voturilor va­labil exprimate la răspunsul „DA“ a fost de 6.740.213.

Moda ruletei ruseşti

Ministerul Finanţelor s-a obiş­nuit, în acest an, să bage tot mai multe gloanţe (a se citi titluri de stat) în rezervorul re­volverului de la brâul unui buget tot mai anemic, dar, paradoxal, bolnav de bulimie. Săptămâna trecută, bunăoară, şi-a dat în petec, atrăgând de la bănci, prin titluri în valută, nu mai puţin de 1,4 miliarde euro, un împrumut record pen­tru România. Suma se apropie ca mărime de tranşa de la FMI, amânată pe motiv de criză politică. Mare atenţie, însă! Următoarea apăsare pe trăgaci ar putea fi mortală!

Cu Garda Financiară nu mai e de glumă

Guvernul a completat atribuţiile Gărzii Financiare şi a decis că instituţia are drep­tul de a lua măsuri asiguratorii prin care să împiedice o firmă debitoare să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale prin înstrăinarea bunurilor din patrimo­niu, precum şi de a stabili impozite bu­getare neplătite, transmite Mediafax. Măsurile asiguratorii vor fi dispuse conform Codului de procedură fiscală. La solicitarea procurorului, Garda Financiară poate evalua prejudiciul cauzat aferent operaţiunilor verificate, iar ac­tele întocmite pot constitui mijloace de probă.

Creditele restante au urcat cu 10,5% în octombrie

Împrumuturile restante ale populaţiei şi firmelor totalizau, la finele lunii octombrie, 7,2 miliarde de lei, în urcare cu 10,5% faţă de septembrie, iar ponderea acestora în totalul împrumuturilor a avansat de la 3,25% la 3,56%, potrivit datelor publicate, săptămâna trecută, de BNR. Creditele restante s-au majorat, în octombrie, aproape de 2,6 ori faţă de sfârşitul anului trecut şi de 2,9 ori, comparativ cu luna similară din 2008.

Firmele au verde în Programul Rabla 2010

187-42933-02_rabla_48_cc.jpgAdministraţia Fondului de Mediu (AFM) a publicat ghidul de finanţare al Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Na­ţional Auto pentru 2010. Conform documentului, anul viitor va fi posibilă atât utilizarea a trei tichete valorice, fie­care de 3.800 de lei, cât şi intrarea în program a persoanelor juridice, cu condiţia ca acestea să solicite tichete în valoare maximă de 200.000 de euro. În cazul firmelor de transport, suma maximă permisă va fi de numai 100.000 de euro. Data demarării programului şi suma totală care va fi disponibilă urmează să fie comunicate. Instituţia a publicat, de asemenea, şi ghidul aferent programului „rabla“ pentru maşini a­gri­cole. În acest caz, cuantumul primei de casare este de 17.000 de lei, fără ca acesta să depăşească 50% din preţul de achiziţie al unui tractor nou, în cazul persoanelor fizice, şi 40% din preţul fără TVA, în cazul persoanelor juridice. 

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

187-42935-02_mugurisarescu_48_cc.jpgFără acordul cu FMI, am fi riscat o criză a cursului de schimb, cu efecte negative asupra inflaţiei şi activelor financiare în lei ale populaţiei.
Mugur isărescu, guvernatorul BNR

187-42934-02_accident_48_libertatea.jpg4,1 mld. dolari este costul economic al accidentelor rutiere din România, în funcţie de preţurile din anul 2008, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.