Şefa guvernului britanic Theresa May a obţinut concesii din partea Bruxelles-ului, Uniunea Europeană acceptând înscrierea unei uniuni vamale pentru „ansamblul Regatului Unit” în aşa-numitul acord de divorţ, conform unor surse apropiate acestui dosar. 

Frontiera irlandeză constituie unul dintre principalele obstacole în calea unui acord privind Brexit-ul, niciuna dintre părţi nedorind reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord. 

Potrivit acestui acord, UE ar fi acceptat ca verificările mărfurilor să se efectueze în uzine şi magazine mai degrabă decât la frontieră, scrie The Sunday Times. 

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic nu a confirmat însă convenirea acestui acord între Londra şi Bruxelles, calificând informaţia drept „simplă speculaţie”, a relatat canalul de televiziune britanic Sky News. 

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească UE la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană susţine să nu fie creată o 'frontieră dură' între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării. 

În cazul în care acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă. 

Potrivit Comisiei Europene, citată de Agerpres, ţările membre ar trebui să se pregătească pentru două principale scenarii posibile. Dacă acordul de retragere este ratificat înainte de 30 martie 2019, dreptul UE va înceta să se aplice Regatului Unit şi în Regatul Unit la 1 ianuarie 2021, adică după o perioadă de tranziţie de 21 de luni. Dacă acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioadă de tranziţie şi dreptul UE va înceta să se aplice Regatului Unit şi în Regatul Unit începând cu 30 martie 2019. În acest caz, s-a evocat deja un scenariu de tipul 'niciun acord' (no deal) sau 'situaţie-limită' (cliff-edge).