"Cred că situaţia deosebită în care ne aflăm acum, datorită rezultatului votului de la referendumul din Marea Britanie de ieşire din Uniunea Europeană, impune o întâlnire de acest tip în care ne armonizăm punctele de vedere, ne gândim la ce este de făcut. (…) Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul guvernator am înţeles că nu sunt motive de îngrijorare pentru economia României şi pentru finanţele româneşti", a spus Iohannis, la începutul consultărilor de la Cotroceni cu premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi liderii partidelor politice.

Şeful statului a afirmat, totodată, că din discuţiile avute cu liderii politici concluzia este ca România să continue pe calea europeană.

"Am înţeles că toată lumea este perfect de acord ca România să continue calea europeană", a menţionat Iohannis.

România rămâne ataşată proiectului european, fiind convinsă că UE trebuie să continue, a declarat vineri preşedintele Klaus Iohannis.

"Am analizat situaţia creată de votul de la referendumul care s-a ţinut ieri în Marea Britanie şi care, din nefericire, şi noi regretăm acest lucru, s-a soldat cu ceea ce se cunoaşte deja Brexit, adică Marea Britanie va părăsi UE. Noi regretăm acest vot, dar, în acelaşi timp, vreau să spun foarte clar că respectăm acest vot. UE este un proiect foarte valoros, România a fost de la bun început o ţară care a dorit să fie membră în UE, o ţară care a susţinut puternic ideea europeană. Şi, în acest context, vreau să spun după aceste consultări foarte clar: România rămâne ataşată proiectului european, România este convinsă că UE trebuie să continue, e un proiect bun şi trebuie să fim parte din el', a subliniat şeful statului", la finalul reuniunii de urgenţă de la Palatul Cotroceni.

La consultările de vineri au participat premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul UNPR, Valeriu Steriu, copreşedintele ALDE, Daniel Constantin.

Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că cei mai mulţi britanici au optat pentru Brexit, adică ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, transmit DPA, AFP şi BBC. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. AGERPRES