În document sunt stabilite condiţiile pentru aprobarea finală de către legislativul european a oricărui acord privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, relevă un comunicat de presă al PE. 

Proiectul de rezoluţie a fost elaborat de liderii grupurilor politice din PE, respectiv cel popular (PPE) Manfred Weber, socialist (S&D) Gianni Pittella, liberal Guy Verhofstadt şi ecologist, Philippe Lamberts şi Ska Keller, precum şi de preşedintele AFCO, Danuta Hübner. 

Documentul va fi dezbătut şi supus la vot în plenul PE miercuri, 5 aprilie, în cadrul sesiunii de la Strasbourg. El acordă o mare importanţă tratamentului echitabil faţă de cetăţenii celor 27 de ţări care rămân membre UE şi subliniază necesitatea reciprocităţii şi nediscriminării între cetăţenii Regatului Unit care trăiesc în Uniunea Europeană şi cetăţenii UE care trăiesc în Regatul Unit. 

Regatul Unit trebuie să se poată bucura în continuare de drepturile sale, dar şi să îşi respecte toate obligaţiile în temeiul Tratatului UE până la ieşirea oficială, inclusiv angajamentele financiare din cadrul bugetului UE pe termen lung, chiar dacă aceste angajamente depăşesc data retragerii. Aceasta înseamnă şi că Regatul Unit va trebui să accepte în continuare cele patru libertăţi, jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie, contribuţiile bugetare generale şi politica comercială comună UE, până când procesul de retragere este finalizat. 

Eurodeputaţii insistă şi pe importanţa abordării situaţiei frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord. 

'O retragere ordonată este atât o cerinţă absolută, cât şi o condiţie prealabilă pentru orice posibil viitor parteneriat UE – Regatul Unit. Acest lucru nu este negociabil. Privilegiul de a fi membru al Uniunii vine cu responsabilităţi şi aceste responsabilităţi înseamnă garantarea celor patru libertăţi. Cele patru libertăţi sunt liantul Uniunii Europene şi sunt indivizibile', a susţinut preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, într-o conferinţă de presă. 

Renunţarea la Brexit este posibilă, dar regulile sunt foarte clare. Dacă Marea Britanie decide să-şi schimbe poziţie, nu o poate face singură. Toate statele membre trebuie să decidă, a adăugat el. 

Grupurile politice europarlamentare şi AFCO notează că ar fi împotriva legislaţiei UE ca Regatul Unit să înceapă negocieri privind posibile acorduri comerciale cu alte ţări înainte de a părăsi UE şi se aşteaptă, de asemenea, la o cooperare sinceră din partea Regatului Unit în negocierile cu privire la legislaţia şi alte domenii de politici, până la momentul retragerii. Aceştia avertizează că acordurile bilaterale între Londra şi una sau mai multe ţări membre, de exemplu, în ceea ce priveşte instituţiile financiare din Regatul Unit, ar constitui o încălcare a tratatelor UE. 

'Pentru noi, soluţionarea drepturilor cetăţenilor cât mai curând posibil este o prioritate absolută. Aceasta ar trebui să fie prima problemă abordată în cadrul negocierilor. Cetăţenii nu ar trebui să devină un obiect de negociere', subliniază Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit. 

Deputaţii europeni susţin ferm ideea că beneficiile statutului de membru nu pot fi aceleaşi pentru un stat care părăseşte Uniunea. Relaţia viitoare dintre UE şi Regatul Unit ar putea, totuşi, să fie un acord de asociere, menţionează moţiunea. Un astfel de acord ar necesita respectarea de către Regatul Unit a standardelor UE în ceea ce priveşte mediul, schimbările climatice, lupta împotriva fraudei şi evaziunii fiscale, concurenţa loială, comerţul şi politica socială. 

O altă idee subliniată în proiectul de rezoluţie este aceea că pot fi începute discuţii despre posibile acorduri tranzitorii, bazate pe planuri pentru relaţiile viitoare dintre UE şi Regatul Unit, dar numai când şi dacă au fost realizate progrese considerabile în ceea ce priveşte acordul de retragere. Un viitor acord de parteneriat poate fi încheiat numai după ce Regatul Unit a părăsit UE, iar un acord tranzitoriu nu poate dura mai mult de trei ani. 

Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, miercuri la ora locală 13:30 (11:30 GMT), scrisoarea de notificare privind declanşarea Brexit-ului. Scrisoarea de notificare, ce a fost semnată marţi seară de premierul britanic Theresa May, deschide o perioadă de doi ani de negocieri pentru stabilirea modalităţii de ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar şi pentru structurarea relaţiilor viitoare dintre Londra şi UE. 

AGERPRES