Firmele de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piaţa unică europeană după finalizarea Brexitului, iau în calcul mutarea unor operaţiuni şi angajaţi în alte centre financiare europene, cum ar fi Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam şi Luxemburg.

Blackstone este printre cele trei sau patru fonduri de investiţii care au preferat Luxemburgul în defavoarea altor centre europene mai mari, a declarat Nicolas Mackel.

'Asta ne-a spus Blackstone încă din decembrie', a explicat oficialul din Luxemburg, adăugând că nu poate nominaliza alte firme deoarece acestea încă nu şi-au făcut publice deciziile.

Reprezentanţii Blackstone nu au comentat informaţia.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip 'paşaport', considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport pentru a opera în alte state.

În prezent, Blackstone utilizează aranjamentele de tip 'paşaport' pentru a-şi oferi serviciile în UE de la baza sa europeană de operaţiuni din Londra.

Declaraţiile lui Mackel vin după ce, săptămâna trecută, compania americană de asigurări AIG a anunţat înfiinţarea la Luxemburg a unei subsidiare pentru serviciile din UE. Este cea mai mare firmă de servicii financiare care şi-a prezentat până acum planul privind baza sa europeană.

Mackel a afirmat că o bancă a decis să se stabilească în Luxemburg, în timp ce altele 10 – 20 intenţionează să-şi extindă actualele operaţiuni.

Şi Andreas Dombret, membru al Boardului Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a afirmat luna trecută că firmele financiare cu sediul în Marea Britanie ar putea pierde accesul la piaţa unică europeană după finalizarea Brexitului, astfel încât ele vor trebui probabil să relocheze unele operaţiuni pe continent.

Băncile îşi vor pierde probabil drepturile de paşaport şi orice aranjamente prin care se doreşte crearea unui substitut vor fi probabil riscante, fiind extrem de incert accesul la piaţa europeană, a declarat Dombret la Londra.

'Deci, se pare că perspectivele privind accesul la piaţa UE prin Marea Britanie par mai degrabă obscure. Mă aştept ca Londra să rămână un centru financiar global de prim rang. Cu toate acestea, mă aştept ca firmele financiare cu sediul în Marea Britanie să-şi mute cel puţin unele operaţiuni pentru a se asigura contra riscurilor provocate de rezultatele negocierilor', a afirmat oficialul german.

În schimb, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, declara recent că Londra oferă servicii financiare de care beneficiază întreaga Europă, iar Uniunea Europeană ar trebui să recunoască asta într-un acord Brexit 'rezonabil' cu Marea Britanie.

'Nu vrem să-i pedepsim pe britanici pentru deciziile lor. Vrem să păstrăm Regatul Unit aproape de noi', a afirmat oficialul german, într-un interviu acordat publicaţiei Tagesspiegel.

'City of London este un centru financiar care serveşte întreaga economie europeană. Londra oferă o calitate a serviciilor financiare care nu este găsită pe continent. Asta se va schimba puţin după separaţie, dar trebuie să găsim reglementări rezonabile cu Marea Britanie', a explicat Wolfgang Schaeuble.

Premierul Theresa May a declarat, luna trecută, că Marea Britanie va părăsi piaţa unică europeană, o mutare care va izola City-ul londonez de mulţi dintre clienţii săi. Băncile, companiile de asigurări, firmele de gestionare a activelor şi investitorii se întreabă cum îşi vor putea servi în viitor clienţii de pe continent.

Alternativa la sistemul de tip 'paşaport' include 'regimul pentru a treia ţară' (TCR), prin care UE permite firmelor de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie să-şi servească clienţii continentali cu condiţia respectării reglementărilor similare cu cele aflate în vigoare în blocul comunitar.

Pe de altă parte, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Wolfgang Schaeuble sprijină eforturile principalului centru financiar al Germaniei – Frankfurt – de a atrage o parte din bancherii care în prezent lucrează la Londra.

Analiştii susţin că acest oraş ar putea fi unul dintre principalii câştigători ai unui eventual exod al bancherilor de la Londra. Însă, oraşe precum Paris şi Dublin se anunţă concurenţi serioşi, iar unele bănci americane ar putea să transfere la New York unele dintre posturile de la Londra.

Puterea economică a Germaniei şi faptul că Frankfurt găzduieşte deja sediul central al BCE constituie elemente atractive pentru bănci. Însă capitala financiară a Germaniei are şi unele dezavantaje în atragerea de bancheri străini. Există un deficit de locuinţe pentru noii veniţi, iar locurile la cele 13 şcoli internaţionale din regiune sunt deja ocupate.

Şi premierul Theresa May a dat asigurări că Marea Britanie va încerca să atragă companiile şi instituţiile financiare cu reglementări mai relaxate şi un impozit pe profit mai scăzut dacă UE va oferi un acord post-separare ce nu va fi acceptabil pentru Guvernul de la Londra. Oficialii UE au avertizat că astfel de măsuri ar afecta perspectivele obţinerii unui acord comercial. AGERPRES