Surse de la Bruxelles au precizat pentru Realitatea TV că preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi acceptat numele Adinei Vălean drept viitorul comisar european din partea României. Astfel, von der Leyen şi-a menţinut poziţia de a dori un comisar femeie din partea ţării noastre, deşi multe voci insistau pentru numirea lui Siegfried Mureşan.

Europarlamentarii liberali Adina Vălean şi Siegfried Mureşan au fost cele două propuneri trimise la Bruxelles de către noul premier Ludovic Orban. Comisia Europeană a prelungit până peste limită așteptarea unei propuneri de comisar din partea României, pentru a nu lasă Guvernul Dancila să își impună un om de partid. Trei propuneri ale Vioricăi Dancila (Rovana Plumb, Dan Nica și Victor Negrescu) au fost respinse la Bruxelles în diverse faze ale procesului de desemnare a noii Comisii Europene.

Adina Vălean este un europarlamentar român ales pe listele PNL, parte a familiei Popularilor Europeni şi singurul reprezentant al ţării noastre care este președintele unei comisii în Parlamentul European: Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE). Ea este la cel de-al treilea mandat în Parlamentul European şi a mai fost, în trecut, vicepreşedinte al grupului ALDE din Parlamentul European, vicepreşedinte al Parlamentului European în perioada 2014-2017, precum şi preşedinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI). Adina Vălean este matematician de formație, cu studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate.