Premierul tocmai a anunțat acest lucru la Palatul Victoria, în debutul ședinței Executivului, iar această decizie reprezintă și primul pas spre alegerile anticipate. Social-democrații vor depune moțiune de cenzură în trei zile de la angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, UDMR urmând să voteze moțiunea de cenzură după cum a promis că va face dacă se schimbă legislația electorală cu câteva luni înaintea alegerilor.

„Dupa cum bine stiti, PNL sustine alegerea primarilor cu jumatate plus unu din cetatenii care-si exprima votul in alegerile locale. In urma mai bine de doi ani am initiat un proiect de lege pentru a transpune vointa oamenilor de imbunatatire a modului de alegere a primarilor, prin oferirea unei legitimitati. Proiectul a fost parcat neregulamentar la o defuncta comisie de cod electoral. Ca atare, stimati colegi, evident in discutiile avute cu dl ministru si alti colegi am luat decizia sa ne angajam raspundere”, a zis Orban.

Președintele susține ideea alegerii primarilor în două tururi

Klaus Iohannis declara în urmă cu puțin timp că alegerea primarilor din două tururi este cea mai bună variantă și că Guvernul va găsi o soluție pentru a aplica această măsură.

”Evident că alegerea primarilor din două tururi de scrutin este varianta cea mai bună. Veți primi însă de la Guvern variantele pe care le vor promova, nu este rolul meu să fac acest lucru”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, în privința alegerilor anticipate, Președintele a dat asigurări că acestea vor avea loc.