Călin Popescu Tăriceanu este din nou vizat de un dosar. Acesta a fost citat miercuri după amiază la Parchetul General. Potrivit unor surse judiciare citate de G4Media.ro, președintele ALDE va afla direct de la procurori că are calitatea de suspect într-un dosar de abuz în serviciu, în legătură cu mandatul de senator al lui Cristian Marciu.

De altfel, Tăriceanu se aștepta la această mișcare. El a anunțat încă de acum o săptămână că este vizat de un nou dosar penal.

”De ziua mea am primit un plic – anul ăsta – de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi surpriză: Am primit înştiinţarea că sunt suspect într-un dosar penal pentru abuz în funcţie. Am început să fac legături, despre ce bănuiesc că este vorba. E vorba despre dosarul care vizează un senator, dosarul de incompatibilitate pe care-l are acest senator”, a declarat Tariceanu, la Realitatea Plus.

Tăriceanu a susținut atunci dosarul vizează faptul că, în calitate de preşedinte al Senatului, nu a pus capăt mandatului acelui senator care ar fi în incompatibilitate.

Ce acuzație i se aduce

Totul ar avea legătură cu senatorul Marciu, care a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă.

Cristian Marciu a fost declarat incompatibil pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Girgiu, în perioada 2008-2012, el fiind consilier județean. Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani.

Deși au trecut 5 ani de la decizia judecătorească definitivă a Înaltei Curți, Cristian Marciu este în continuare senator PSD. Cu alte cuvinte, acesta ar fi pasibil de uzurpare de calități oficiale (articolul 258 Cod penal).

Reacția lui Tăriceanu

În ceea ce îl privește pe Tăriceanu, acesta ar fi vizat, potrivit surselor G4media.ro, de acuzația de abuz în serviciu. El ar fi refuzat vreme de doi ani și jumătate să pună în aplicare decizia Justiției.

Contactat de G4media.ro, Călin Popescu Tăriceanu a explicat că Biroul Permanent al Senatului a decis pe 4 feb 2019 să trimită solicitarea Agenției Naționale de Integritate Comisiei juridice a Senatului.