Noul raport elaborat de deputații din Comisia Juridică cuprinde mai multe modificări printre care introducerea printre magazinele care pot fi deschise în perioada stării de alertă a mall-urilor mici, cu o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați. De asemenea, pot fi deschise terasele pe perioada stării de urgență. Conform legii, cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale și în transportul în comun.

A fost păstrat amendamentul care prevede intrarea în vigoare a legii la data publicării în Monitorul Oficial, pentru a acoperi și perioada 15-18 mai, chiar dacă articolul este neconstituțional. Dacă legea nu este contestată la CCR, produce efecte după publicarea în Monitor.

În legea care reglementează starea de alertă, au fost introduse toate măsurile prin care autoritățile pot institui carantina, izolarea sau măsuri de restricționare a circulației. Sunt prevăzute și amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor. De asemenea, autoritățile pot, în baza legii, restricționa organizărea și desfășurărarea unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

Se poate restrânge sau interzice circulația persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite. Pot fi făcute achiziții prin negociere directă, fără publicarea în prealabil a anunțului. Starea de alertă se declară prin Hotărâre a guvernului, aprobată în termen de 5 zile de Parlament, dacă se aplică la peste jumătate din teritoriul național.

Parlamentul lasă posibilitatea ca după starea de alertă, dacă situația o impune, să se revină la starea de urgență. „Măsurile aplicate pe durata stării de alertă se reevaluează în cazul instituirii stării de urgență potrivit art. 93 din Constituția României, republicată, în baza analizei factorilor de risc”, se precizează în lege.

Ministerul Educaţiei și Cercetării, prin inspectoratele școlare județene și al municipiului București are obligaţia de a asigura elevilor şi personalului didactic şi nedidactic implicat, pe toată durata activităţilor didactice desfășurate în clasă, numărul necesar de măşti de protecţie ce vor fi purtate obligatoriu în spaţiile închise din incinta unităţilor de învăţământ.

Pe de altă parte, deputații juriști au permis să se ia și unele restricții:

  • evacuarea temporară a persoanelor și bunurilor din zona afectată sau posibil a fi afectată
  • instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu
  • restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise
  • restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite
  • interzicerea ieșirii din zonele stabilite și, după caz, în intervalele orare stabilite sau instituirea carantinei asupra unor clădiri, localități sau zone geografice
  • restrângerea sau interzicerea efectuării de către operatori a transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul pe rutele și, după caz, în intervalele orare stabilite
  • închiderea temporară a unor puncte de trecere a frontierei de stat
  • limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici

Amendament neconstituțional, lăsat în lege

Amendamentul în cauză a fost propus de liberalul Florin Roman și nu a fost votat de celelalte partide, dar s-a acceptat introducerea acestuia în raportul final al Comisiei Juridice. Se încearcă astfel evitarea vidului legislativ de două zile, în cazul în care legea este promulgată și publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi. Articolul respectiv vulnerabilizează măsurile și restricțiile impuse de starea de alertă, pentru că, nerespectându-se termenul de trei zile de la publicare la intrarea în vigoare dă cale liberă contestării sale la CCR. Dacă nu este contestat de partide, poate fi contestat de CCR sau de alte persoane fizice.

PNL a votat acest amendament, dar și deputatul Mihai Popa de la Pro România, scrie Europa Liberă. UDMR și USR s-au abținut de la vot, iar PSD nu a votat, considerând amendamentul neconstituțional.

De asemenea, deputații juriști au reintrodus în legea privind starea de alertă amenzile, după ce fuseseră eliminate ieri în Senat, la propunerea PSD, după ce Curtea Constituțională a admis că restrângerea de drepturi și libertăți pe timpul stării de alertă pot fi adoptate prin lege.