Prețul țițeiului s-a prăbușit cu peste 50% în ultimele patru luni ale anului trecut, de la circa 100 de dolari pe baril la sub 50 de dolari, in prezent barilul de petrol fiind tranzacționat la aproximativ 60 de dolari.

Dacă efectul imediat a fost de reducere a prețurilor la pompă, iată că în mai puțin de 12 luni de la coborârea cotației țițeiului companii din domeniu își cer insolvența.

Companiile mari de pe piața românească precum OMV Petrom sau KMG Internațional au anunțat de asemenea reducerea investiților ca urmare a părbușirii cotației internaționale a petrolului.

Rompetrol SA și-a cerut insolvența

Rompetrol S.A. coordoneaza activitatile de foraj, serviciile de sonda si cele de explorare si productie ale Grupului Rompetrol, grup al carui pachet majoritar de actiuni e detinut de compania KazMunayGas din Kazahstan.

De la începutul crizei și până în prezent situația companiei Rompetrol SA s-a înrăutățit de la un an la altul.

Conform datelor publice în 2009, Rompetrol SA raporta un profit de aproape 100 de milioane de lei la venituri de 134 mil. lei.

În anul următor, chiar dacă numărul de angajați a crescut de la 280 șa 336 în 2010, compania a raportat un profit de doar 4,3 milioane de lei și datorii de 120 de milioane de lei.

2011 a fost primul an de criză în care Rompetrol SA a raportat o pierdere uriașă, de 50 de milioane de lei. În acel an, veniturile companiei au scăzut cu peste 65% față de anul precedent, ajungînd la doar 58 milioane de lei.

În 2012, compania a reușit o redresare a activității, rezultatul net fiind pozitiv ca urmare a creșterii veniturilor la peste 140 milioane de lei. Totuși profitul a rămas la doar 1,5 milioane de lei, în timp ce datoriile au crescut la 95 milioane de lei.

În 2013, pierderile s-au cifrat la 53,3 mil. lei, iar datoriile au crescut semnificativ ajungând la circa 160 mil. lei. La finele anului 2013, compania avea sub 200 de angajați, aproape jumătate din personalul avut în 2010.
 

UPDATE Rompetrol SA, obligată la plata unei sume de peste 100 de milioane de dolari

Reprezentanții grupului KMG Internațional au confirmat că au solicitat deschiderea procedurii de reorganizare a companiei Rompetrol SA.

Potrivit unui comunicat al companiei, la sfarsitul anului trecut, societatea a fost obligata, in solidar cu alte persoane fizice, de catre Curtea de Apel Bucuresti la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adauga  dobanda legala calculata incepand cu data de 05.01.2001. Aspectele avute in vedere de Curtea de Apel Bucuresti privesc fapte savarsite in perioada 1999 – 2001, cu mult inainte de anul 2007 cand KazMunayGas a devenit actionarul majoritar al grupului de societati din care face parte si Rompetrol SA. 

"Dupa pronuntarea deciziei respective, societatea si-a aratat toata deschiderea in cursul procedurilor legale demarate de autoritatile fiscale pentru identificarea si evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale. Punerea in executare a deciziei respective, inclusiv a dobanzilor legale, care in opinia autoritatilor fiscale reprezinta o suma de trei ori mai mare decat debitul principal, creeaza un dezechilibru financiar major pentru societate, avand efecte imediate in activitatile sale curente – intreruperea operatiunilor de profil, a contractelor in derulare, a investitiilor si implicit asupra angajatilor sai", se arata in sursa citata.

Potrivit comunicatului, reorganizarea activitatii Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activitatilor de foraj sonde petroliere terestre in Maroc, unde societatea a castigat un contract in 2014 dupa ce a fost nevoita sa isi intrerupa activitatile din Libia pe fondul instabilitatii politice, si in Romania, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare si productie hidrocarburi.  

Reprezentanții grupului petrolier mentionează în comunicat ca valoarea totala a investitiilor realizate de Rompetrol SA din fondurile proprii in dezvoltarea lucrarilor de explorare din Romania si achizitia de instalatii de foraj necesare extinderii activitatilor de profil pe plan extern depaseste suma de 50 milioane USD. In acelasi timp au fost initiate demersurile legale pentru punerea in executare a obligatiilor asumate de catre fostul proprietar al Grupului Rompetrol in contextul deciziei Curtii de Apel Bucuresti. 

"Precizam ca celelalte activitati ale societatilor din Grup nu vor in niciun fel afectate de aceasta procedura de reorganizare", se mai menționează în comunicatul remis de KMG Internațional.  

 


Te-ar putea interesa și: