Președintele și-a început discursul vorbind strict despre cazurile de coronavirus existente în România.

„Voi începe această discuție cu subiectul coronavirus și după cum știți lucrurile s-au schimbat rapid în ultmiele zile în ceea ce privește numărul de cazuri cu persoanele infectate de coronavirus, în special în Italia.

Situația a generat și generează în continuare mulă îngrijorare, mai ales în România, dat fiind legăturile foarte strânse pe care le avem cu această țară. Eu sunt în contact permanent cu instituțiile responsabile ale statului român pentru a monitoriza ce se întâmplă în zonele afectate de carantină și în care locuiesc românii.

Vreau să fiu foarte clar. Nu aveam niciun caz de coronavirus înregistrat în România în prezent, dar v-a trebui să fim pregătiți dacă lucrurile evoluează negativ. Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărarea al Țării pentru miercuri 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea potențialelor cazuri de coronavirus precum și strategia de combatere a unei epidemii la nivel național”, a declarat președintele Iohannis.

„Fac apel la cetățeni”

Președintele Iohannis face apel la cetățeni cu privire la o informare corectă în privința coronavirusului.

„Fac un apes calm către cetățeni și îi îndemn să se informeze corect și să fie vigilenți și să respecte normele de igienă și sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. De asemenea fac în aceași măsură și un apel la mass media să evite senzaționalul și știrile cu impact emoțional ridicat care pot amplifica sentimentele de panica în rândul populației.

Fac apel la politcieni să nu sepculeze această situație într-o manieră oporunistă. Unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate făcând declarații alarmiste de natură să sperie cetăenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine”, a mai adăugat Klaus Iohannis.