Președintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în urma deciziei CCR prin care este admis parțial conflictul constituțional dintre președinte și premier. Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele Iohannis va fi obligat de să revoce, de îndată, miniștrii demiși de Viorica Dăncilă, printre care și ministrul Justiției, Ana Birchall, să numească interimarii propuși de premier și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri, însă nu este obligat să numească titularii. În același timp, premierul Dăncilă va fi obligată să vină în Parlament pentru un vot de încredere.

Preşedintele Iohannis a avut ca primă observaţie faptul că decizia de astăzi a CCR nu schimbă cu nimic situaţia politică în care se află Guvernul României de mai bine de 3 săptămâni. Un lucru este cert: Guvernul nu mai are aceeaşi compoziţie, prin plecarea ALDE, iar prim-ministrul este obligat de Constituţie să meargă în faţa Parlamentului, ca să ceara un vot de încredere, spune preşedintele Klaus Iohannis.

“Constat cu satisfacţie, că şi CCR a ajuns în mod corect şi inevitabil exact la aceeaşi concluzie pe care o spun de 3 săptămâni. Guvernul şi-a pierdut legimititatatea şi trebuie să ceară un vot de încredere”, a declarat şeful statului.

“Celelalte chestiuni legate de numiri şi revocări sunt blocaje generate de refuzul doamnei prim-ministru de a se prezenta în faţa Parlamentului pentru a primi un vot de încredere. Deciziile mele privind punerea în aplicare le voi lua după publicarea şi analizarea deciziei CCR, care va fi publicată în perioada imediat următoare. Dacă Dăncilă doreşte să se pună capăt crizei guvernamentele, soluţia e simplă. Vă mai spun o dată! Doamnă prim-ministru, poftiţi în faţa Parlamentului pentru votul de validare!”, a mai adăugat preşedintele Klaus Iohannis.