Au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Arad, Craiova, Reşiţa şi Târgu Mureş.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, liderul grupării a fost identificat ca fiind Gabriel Bălăneasa, 24 de ani, din municipiul Piatra Neamţ, cunoscut în mediul virtual cu nickname-urile ‘lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman’.

Acesta, împreună cu Fábián Gábor şi Picoş Mihai Emil, a constituit o grupare, la care au aderat şi alte persoane, implicată în derularea agresiunilor de terorism cibernetic, sub numele Anonymous România.

Procurorii susţin că Anonymous România a desfăşurat o vastă activitate de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi publicarea în mediul on-line a datelor exfiltrate.

Bazele de date confidenţiale/clasificate vizate erau de predilecţie administrate de instituţii şi persoane juridice publice, atât din România cât şi din străinătate.

Din punct de vedere tehnic şi al modalităţii concrete de operare, atacurile informatice lansate asupra serverelor şi paginilor web ţintă, erau de tip SQL Injection, prin folosirea unor diferite aplicaţii informatice, respectiv Havij, SQL Map.

În majoritatea cazurilor, după compromiterea şi obţinerea accesului neautorizat la site-urile vizate, membrii grupării aduceau modificări datelor informatice, executând atacuri de tip ‘Deface’, constând în introducerea unei pagini web în locul paginii principale a site-ului, modificare care consta în general în postarea anumitor mesaje, link-uri şi imagini prin care se revendica atacul şi se promova gruparea de hackeri Anonymous România.

Atacurile erau lansate în scopul obţinerii de date informatice, date care erau după caz copiate/transferate fără drept şi publicate ulterior în mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovadă a activităţii de hacking.

Membrii grupării au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui număr de 29 de site-uri, pătrunderea neautorizată în respectivele infrastructuri informaţionale realizându-se prin încălcarea măsurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care găzduiau site-urile web ţintă.

Activitatea hackerilor a dus la compromiterea totală sau parţială a paginilor şi domeniilor de internet vizate, generând costuri semnificative în vederea recuperării datelor şi implementării de noi măsuri de securitate.

La sediul DIICOT vor fi aduse în vederea audierii 12 persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, modificare fără drept de date informatice şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO – SCCI şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române, iar suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.
Evoluţia grupului de hackeri Anonymous
Grupul de hackeri Anonymous, cu nenumăraţi membri răspândiţi în toată lumea, a accesat de-a lungul vremii cele mai atent "securizate" adrese de pe internet. Cu un lider necunoscut şi cu membri neidentificaţi, grupul Anonymous s-a infiltrat în platformele web ale CIA, Interpol, în conturile de email ale preşedinţilor şi în site-urile marilor corporaţii. De unde a pornit grupul care a speriat mii de instituţii şi personalităţi?
Grupul Anonymous este responsabil de scurgeri de date şi de atacuri cibernetice asupra unei largi game de site-uri, iar asta pentru că de fiecare dată şi-a recunoscut acţiunile, uneori anunţându-le chiar înainte de a le pune în aplicare. Anonymous comunică simplu: prin clipurile Youtube, de pe canalul grupului, însă mai utilizează şi Pastebin şi Tor Project. Cele mai multe acţiuni vin ca răspunsuri sau reacţii pentru unele evenimente actuale, sau ca mişcări pentru protecţia drepturilor omului.

Dacă Anonymous este un Robin Hood al zilelor noastre sau, din contră, încă un grup de infractori, e greu de stabilit.

Grupul Anonymous a luat naştere în 2003, pe platforma 4chan (similară platformei Reddit), ca un grup de indivizi care făceau farse pe internet. Dacă la început hackerii îşi alegeau ţinte pe care le hărţuiau, acum cultura Anonymous a trecut prin schimbări semnificative: se poate vorbi despre Anonymous ca despre un real grup de activişti din zilele noastre, a explicat scriitoarea Cole Stryker pentru Mashable.

Anonymous a devenit un grup celebru în 2007, când a atacat Biserica Scientologică. Autoarea Cole Stryker susţine că în acel moment grupul a început să fie privit ca un pericol pentru instituţii. Mai mult, potrivit autoarei, grupul are avantajul de a fi maleabil, de aceea ar trebui să se facă referire la acesta ca la un brand şi nu ca la un grup: "Oricine poate susţine că este membru Anonymous la un moment dat", a adăugat Stryker.

Grupul de hackeri Anonymous a atins nivelul maxim de notorietate în 2011, cu prilejul revoluţiilor din Bahrein, Tunisia, Yemen şi Egipt, înlesnite şi sprijinite de Facebook, Youtube şi Twitter.

În jur de 58% dintre scurgerile de date înregistrate în 2011 au în spate intervenţii ale membrilor Anonymous, potrivit unui raport publicat în acest an de Verizon. Protestele din cadrul mişcării Occupy Wall Street i-au îndârjit considerabil pe hackerii din Anonymous, a mai adăugat Stryker.
FEBRUARIE 2012: Site-ul ANRE a fost doborât de Anonymous România
Site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a fost compromis în urma unui atac informatic revendicat de către grupul de hackeri #antisecRO, parte a mişcării Anonymous.
Grupul de hackeri #antisecRO au mai atacat şi spart şi alte site-uri în ultimele săptămâni precum site-ul Fondului Român de Dezvoltare Socială (FRDS) şi site-urile Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului Giurgiu şi ale Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei.

Pe pagina de start a site-ului web al ANRE apărea mesajul "HACKED BY #ANTISEC #ANONYMOUS ROMANIA" şi era prezent un fişier video de prezentare a grupării cu mesaje precum "we are anonymous" şi "expect us".
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/v9sz9w5FVOE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

FBI, declarație șocantă: "Pierdem războiul cu hackerii"