Decizia prin care Laura Codruţa Kovesi devine procuror-şef al Parchetului European a fost semnată, miercuri, la Strasbourg, de către preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, şi ministrul pentru Afaceri Europene al Finlandei, Tytti Tuppurainen, țara care asigură președinția Consiliului Uniunii Europene. Aceasta era ultima etapă formală în procesul care a debutat la începutul anului.

”După decizia de numire a procurorului-șef european al Parchetului European, David Sassoli, președintele PE și Tytti Tuppurainen, ministrul finlandez pentru Afaceri Europene, au semnat noul regulament în Parlamentul European de la Strasbourg”, se arată într-un mesaj al Parlamentului European care însoțește clipul video al ceremoniei de semnare, potrivit caleaeuropeana.ro.

Laura Codruţa Kovesi îşi va începe mandatul spre finalul anului 2020, atunci când instituţia Parchetului European este aşteptată să devină operaţională. Mandatul ei va avea o durată de şapte ani. Parchetul se va ocupa cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Instituţia va lucra în strânsă colaborare cu autorităţile naţioanale de aplicare a legii, dar şi cu organisme precum Eurojust şi Europol.