Lucian Bolcaș s-a născut pe 15 aprilie 1942 la București. Bolcaş a absolvit Facultatea de drept şi a devenit avocat în Baroul București, dar este cunoscut şi pentru cariera sa de politician. El a deţinut funcţie de vicepreședinte al PRM şi a fost ales deputat în legislaturile 2000-2004 şi 2004-2008 pe listele acestei formaţiuni.

Bolcaş a fost avocatul lui Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii.

În prima legislatură, Lucian Bolcaş a fost lider al Grupului parlamentar al PRM, până în aprilie 2001, preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi, ulterior, membru în Comisia juridică de disciplină şi imunităţi. Acesta a mai deţinut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constituţiei.

În legislatura 2004-2008, Lucian Bolcaş a fost membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi membru al Comisiei permanente a Parlamentului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, dar şi al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru modificarea şi completarea regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, potrivit România TV.

Exclus din PRM pentru “trădarea intereselor partidului”

În legislatura 2000-2004, Lucian Bolcaș a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Regatul Belgiei și Statul Kuwait, iar în legislatura 2004-2008 a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Ungaria și Republica Italiană.

Lucian Bolcaș a fost exclus din PRM, la data de 9 martie 2010, motivația Biroul Permanent al acestui partid fiind „trădarea intereselor partidului și declarațiile publice din ultima vreme, în contradicție cu deciziile și punctele de vedere ale formațiunii”.

Ulterior, pe 30 septembrie 2010, Lucian Bolcaș s-a înscris în PSD.