Un cutremur slab cu magnitudinea 3,1 pe Richter s-a produs joi dimineaţa, la ora locală 4:11, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 131 de kilometri.

Nu s-a resimțit în Capitală

Cutremurul s-a produs la 70 km Est de Braşov, 82 km Nord Est de Ploieşti, 111 km Sud de Bacău, 121 km Vest de Brăila, 121 km Vest de Galaţi şi 133 km Nord de Bucureşti.

În context, trebuie precizat că un adevărat val de cutremure s-a produs în ultima vreme în România, atât în zonele seismice deja cunoscute, cât și în zone atipice pentru mișcările de pământ.

Astfel, nu mai puțin de trei cutremure s-au produs în 24 de ore pe data de 26 iunie în judeţul Mehedinţi, zona Banat.

În decursul lunii iunie, în România au fost înregistrate, în total, 24 de cutremure cu magnitudini între 2,1 şi 4,6 grade pe Richter.

Cutremure în zone atipice

În afară de regiunea Vrancea, cunoscută în România pentru activitatea seismică, cutremure au avut loc și în județele Vaslui, Bihor, Gorj, Harghita, Timiș.

De asemenea, în zona Vrancea -Buzău au avut loc nenumărate mișcări seismice de mică intensitate, de la începutul anului și până în prezent.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Specialiștii au liniștit totuși populația, vorbind despre o activitate seismică ce se încadrează în parametri normali, față de care nu ar trebui să ne facem griji.

Trebuie precizat faptul că mai multe țări din Europa au avut parte de seisme puternice, în ultimii ani,  ce s-au soldat cu zeci de morți și sute de răniți.