UPDATE: Oficiali de la Pentagon au declarat că, deocamdată, nu pot confirma autenticitatea documentului citat de agenţiile internaţionale de presă. Între timp, secretarul apărării, Mark Esper, a infirmat informaţia, declarând că Statele Unite nu plănuiesc retragerea trupelor din Irak, transmite Reuters.

Potrivit unor surse de la Washington, generalul Milley ar fi declarat că „scrisoarea apărută pe surse în presa era un draft, iar publicarea ei a fost o greşeală”.

Generalul Seely a precizat, în scrisoarea adresată numărul doi al comandamentului militar irakian, că repoziționarea forțelor coaliției anti-jihadiste se va face în vederea unei „retrageri din Irak de manieră securizată și eficientă”.

Doi responsabili militari, unul american și unul irakian, au confirmat autenticitatea acestei scrisori semnate de generalul William H. Seely, comandantul operațiunilor militare americane în Irak.

„Respectăm decizia voastră suverană care ordonă plecarea noastră”, se arată în scrisoarea citată de Reuters. La ora actuală, în Irak staţionează aproximativ 5.000 de soldaţi americani.

Această informație vine a doua zi după ce Parlamentul de la Bagdad a adoptat în unanimitate o rezoluţie prin care solicită guvernului condus de Adel Abdul Mahdi să expulzeze trupele străine din Irak, după asasinarea vineri a generalului iranian Qassem Soleimani.

Premierul interimar irakian a declarat luni că retragerea trupelor SUA din Irak ţine de competenţa Irakului, după ce parlamentul de la Bagdad a solicitat în ajun ca trupele străine să părăsească această ţară din Orientul Mijlociu. „Nu vom accepta ca Irakul să devină o scenă pentru reglări de conturi”, a afirmat premierul irakian în cursul unei întâlniri cu ambasadorul Chinei la Bagdad.

Abdel-Mahdi a declarat duminică că demersuri sunt în curs de desfăşurare pentru plecarea trupelor străine din ţară. „Responsabili irakieni din diferite departamente pregătesc un memorandum cu privire la etapele juridice şi procedurale pentru punerea în aplicare a deciziei privind retragerea trupelor străine”, a anunţat anterior serviciul de presă al premierului irakian.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat Irakul cu sancţiuni dacă va exista „vreo ostilitate” în ceea ce priveşte cererea de plecare a trupelor americane.