Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a susținut joi a conferință de presă, la sediul ministerului de resort, cu privire la impactul răspândirii infecţiei cu coronavirus în piaţa muncii.

Așadar, Violeta Alexandru a punctat faptul că Ministerul Muncii ia măsuri în ceea ce privește epidemia de coronavirus și susține că “nu suntem în acest moment în situația de a închide instituțiile publice”.

“Nu suntem în situația de forță majoră și cum constat că în societate există actori care induc din punct de vedere a relațiilor cu angajații acest lucru. Cred că trebuie să facem precizaări clare și anume că lucrurile sunt în evoluție și că acest guvern din ministerul muncii cu precădere va lua măsuri proporționale cu evoluția lucrurilor”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii, apel către instituțiile statului

Ministrul interimar al Muncii face un apel către toate instituțiile din coordonarea Ministerului Muncii și le solicită să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate, având în vedere contextul actual. În plus, Violeta Alexandru susține că toate măsurile anunțate sunt luate în urma consultărilor cu sindicatele.

“Nu avem niciun motiv să închidem instituțiile publice. Fac un apel către toate instituțiile din coordonarea Ministerului Muncii să nu Închidă instituțiile pe care le au în coordonare și în activitate în acest moment. Este inadmisibil să se închidă casele de pensii, așa cum am aflat că s-a întâmplat la București. Cer public președintelui Casei Naționale de Pensii Publice să ia măsuri până la demiterea conducerii Casei de Pensii București respectiv a caselor de pensii din sectoare. Nu avem cum să pasăm responsabilitatea de la o instituție la alta”, a mai spus ministrul Muncii.

S-au luat măsuri și în cadrul Ministerului Muncii

Violeta Alexandru a mai precizat și că “nu știm cât va dura această situație”. Pe de altă parte, ministrul Muncii vine cu recomandări atât pentru instituțiile statului cât și pentru cele private

“Din punctul meu de vedere în acest moment soluțiile pe care le văd necesare atât în instituțiile publice cât si în mediul privat sunt urmatoarele: în primul rand recomand o analiză individuală în cadrul fiecărei instituții publice, flexibilizarea programului de lucru, în sensul organizarii unui program cu schimburi între persoanele care lucrează în instituții astfel încât să se asigure permanența”, a mai spus Violeta Alexandru.

În plus, ministru susține că există și varianta lucratului de acasă sau telemuncii, însă este o practică mai puțin întâlnită în instituțiile publice.

În ceea ce privește Ministerul Muncii, Violeta Alexandru a precizat că s-au luat măsuri. Mai exact, s-a flexibilizat programul pentru angajați, adică o parte vin la 7 dimineață, o parte la 8, o altă parte la 9, alții și-au păstrat programul normal de muncă.