Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a transmis miercuri că Spitalul ”Dimitrie Gerota” din București a intrat în carantină! Acolo a fost internat bărbatul de 60 de ani diagnosticat ulterior cu coronavirus. Măsura a fost luată atât pentru medici, cât şi pacienţi. Acesta a mai precizat că ancheta epidemiologică continuă în aceste zile, fiind vorba de pacientul cu numărul 17 care ar fi infectat mai multe persoane, printre care și un medic din acest spital.

”Spitalul Gerota este de azi introdus în carantină, astfel încât pacienţii şi personalul rămân în carantină timp de 14 zile”, a transmis secretarul de stat.

Raed Arafat a mai precizat că au fost mulţi contacţi ai pacientului din spitalul respectiv, unii cu rezultate pozitive la testul pentru coronavirus, de aceea se impun aceste măsuri.
”Ancheta epidemiologică continuă pentru a identifica toate persoanele care au intrat în contact cu persoana respectivă”, a mai spus Arafat.

Cinci persoane au fost infectate cu coronavirus ca urmare a contactului cu bărbatul de 60 de ani, fost ofiţer MAI, care nu a declarat că a fost plecat în Israel, iniţial el fiind internat cu un alt diagnostic la Spitalul ”Dimitrie Gerota”. Odată cu agravarea stării de sănătate, bărbatul a fost testat pentru coronavirus, rezultatul fiind pozitiv. Ca urmare a acesti situaţii, la Spitalul ”Dimitrie Gerota” a fost declanşată o anchetă epidemiologică. În urma contactului cu bărbatul, marţi au fost diagnosticaţi cu COVID – 19 inclusiv fiul său, nora sa, care este însărcinată, şi nepotul de 3 ani.

Anunțul lui Arafat

Dr Raed Arat a anunţat un set de şapte noi măsuri corespunzătoare scenariului 2 din planul de prevenţie şi control al îmbolnăvirilor coronavirus. El a mai spus că, la nevoie, structurile de poliție asigură măsurile necesare, inculsiv escorta pentru cei care transportă bolnavi sau suspecți de coronavirus.

La rândul său, secretarul de stat în MS Nelu Tătaru a precizat: „În scenariul 2 începe triajul în spitale. Rugăm pacienții care merg în spitale să fie calmi și să respecte triajul pentru a evita răspândirea prin spitale a virusului. În primele 2 scenarii ne axăm pe prevenție și depistarea contactelor. În București am suplimentat epidemiologii”.