Raed Arafat, apel ferm împotriva dezinformării

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a atras sâmbătă atenția, într-un mesaj video, asupra unui val de dezinformări grave care circulă în ultimele ore în spațiul online.

Printre afirmațiile false se numără presupuse accidente rutiere soldate cu victime multiple, inclusiv copii, sau chiar scenarii în care ar fi implicate persoane publice de rang înalt, cum ar fi președintele României.

Într-un mesaj video transmis sâmbătă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a calificat aceste știri drept „aberante” și a îndemnat cetățenii să se informeze exclusiv din surse oficiale sau media de încredere.

Raed Arafat a atras atenția asupra apariției unor știri false pe rețelele de socializare, care relatau tragedii inexistente, precum moartea unor copii într-un accident sau decesul președintelui României. El a subliniat că astfel de informații nu apar pe canalele oficiale și a îndemnat oamenii să verifice sursele și, dacă nu găsesc confirmări, să trateze cu calm și să meargă mai departe.

„Mi-au semnalat colegii astăzi că au apărut un număr de ştiri false, aberante chiar, pe unele site-uri de socializare, care se referă la unele tragedii ce s-ar fi întâmplat pe teritoriul României, mai ales pe teritoriul judeţului Botoşani, precum moartea mai multor copii într-un accident, altele care se referă chiar la un accident pe care l-ar fi avut preşedintele României şi şi-ar fi pierdut viaţa.

Vă daţi seama că aceste ştiri nu sunt adevărate, pentru că, dacă ar fi fost, le găseaţi pe canalele de ştiri, pe canalele de televiziuni şi le găseaţi pe site-urile oficiale.

Am o rugăminte în această perioadă: verificaţi orice ştire pe care o citiţi şi care vi se pare exagerată sau aberantă, verificaţi-o pe site-urile oficiale. Dacă nu sunt acolo, să faceţi un singur lucru: zâmbiţi şi mergeţi mai departe”, a transmis Raed Arafat.

stiri false la Botosani
Exemplu de știri false / SURSA FOTO: ISU Botoșani
Exemplu de știri false
Exemplu de știri false / SURSA FOTO: ISU Botoșani

Autoritățile locale confirmă că evenimentele despre care se vorbește online nu au avut loc

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratul de Poliție Județean, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră și Inspectoratul de Jandarmi Botoșani au emis o declarație comună prin care neagă categoric veridicitatea acestor informații.

ISU Botoșani reamintește populației câteva măsuri esențiale pentru a combate răspândirea știrilor false:

  • Verificați sursa: informațiile reale sunt anunțate de autorități sau instituții media consacrate.
  • Nu distribuiți conținut neverificat: acest gest contribuie la panică, haos și dezinformare.
  • Fiți conștienți că persoanele publice sunt adesea ținte: notorietatea lor este exploatată pentru a atrage atenția și a amplifica viralizarea unor mesaje false.

Mai mult, DSU încurajează cetățenii ca, în cazul în care identifică astfel de informații sau au nevoie de clarificări, să contacteze autoritățile competente.