BRD a cumpărat titluri de stat şi a acordat împrumuturi către ministerul de Finanţe în valoare de peste un miliard de euro, potrivit lui Claudiu Cercel, directorul general adjunct în cadrul băncii, responsabil de activitatea Polului Pieţe Financiare.

 

Datoria publică a României a crescut cu 30,3 de miliarde de lei (7,2 miliarde de euro) în primele nouă luni din 2009, potrivit datelor publicate de ministerul de Finanţe, până la 140 de miliarde de lei (33,3 miliarde de euro).

 

„Nivelul de lichiditate este mare la ora actuală în sistemul bancar, dar asta nu se traduce în cumpărarea de titluri de stat. Nu putem să ne majorăm expunerea pe un activ la nesfârşit, este un criteriu de prudenţialitate. (…) Mai avem încă spaţiu de creştere a expunerii pe titluri de stat, dar nu foarte mare”, a afirmat Cercel.

 

În raportările privind rezultatele financiare din semestru trei, BRD anunţa că volumul creditelor acordate persoanelor fizice şi juridice se ridică la aproape 33 de miliarde de lei (7,8 miliarde de lei). Faţă de începutului anului, doar portofoliul de credite acordate firmelor a înregistrat o creştere moderată – de 4%, în timp ce în cazul persoanelor fizice, portofoliul băncii nu a crescut în 2009.

 

În ceea ce priveşte expunerea pe România, împrumuturile contractate de BRD de la Societe Generale – banca mamă – însumează 3,5 miliarde euro, iar expunerea totală a grupului francez pe România este foarte apropiată de acest nivel, a declarat Claudiu Cercel, director general adjunct în cadrul băncii, care coordoneză activitatea Polului Pieţe Financiare. Cercel a adăugat că expunerea grupului pe România a rămas aceeaşi ca plafon aprobat şi chiar a fost majorată pentru 2010.

 

El a explicat că, pe lângă împrumuturile luate de BRD de la grup, mai există creditele delocalizate, care însumează câteva sute de milioane de euro.

 

BRD – Groupe Société Générale a înregistrat după primele nouă luni un profit net de 660,2 milioane de lei, în scădere cu 19%, ca urmare a creşterii provizioanelor de aproape trei ori, la 673 milioane lei (159 milioane euro). În acelaşi interval, activele băncii au scăzut cu 2,7%, la 47,9 miliarde lei (11,4 miliarde euro), faţă de valoarea de la finele anului trecut, de 49,2 miliarde lei.

 

Potrivit celor mai recente raportări, grupul francez Societe Generale deţine 59,28% din acţiunile BRD, iar cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au fiecare aproape câte 5% din titlurile băncii.

 

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a BRD-Groupe Societe Generale l-a ales luni pe Guy Poupet în funcţia de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al băncii, pentru un mandat de patru ani, în locul lui Patrick Gelin care a renunţat la aceste poziţii. Poupet îşi va prelua atribuţiile de la 1 ianuarie 2010.