Principalele atuuri ale Brașovului au fost politicile şi programele de dezvoltare locală din ultimii trei ani, care acordă un rol important protecţiei şi sănătăţii mediului înconjurător, dar și atitudinii față de natură a locuitorilor. De exemplu, Brașovul a avut cel mai mare număr de voluntari în cadrul proiectului „Let’s do it România”. Introducerea „Registrului local al spațiilor verzi”, implementarea unor politici energetice alternative și durabile prin implicarea în asociația europeană Energy-Cities, colectarea selectivă a deșeurilor ori reabilitarea, protecția și conservarea biodiversității ariei protejate „Muntele Tâmpa” au jucat și ele un rol în câștigarea distincției.

În cadrul Galei Capitala Verde a României au fost oferite și alte premii. Astfel, Timişoara a primit „Premiul pentru strategia de mediu şi managementul deşeurilor”, Cluj Napoca – „Premiul pentru planul de dezvoltare durabilă”, iar Zalău – „Premiul pentru acţiunile de mediu întreprinse şi comunicarea între autorităţi şi populaţie”.

„Premiul pentru acţiunile reciclabile întreprinse” merge la Brăila, „Premiul pentru planul de acţiuni viitoare în domeniul protecţiei mediului înconjurător” la Sfântu Gheorghe, iar „Premiul pentru acţiunile derulate în vederea evitării/minimizarii poluării” la Deva. Au mai fost acordate „Premiul pentru măsurile luate pentru prevenirea strângerii unei cantităţi mari de deşeuri în spaţiul urban” (Sectorul 2 al Capitalei), „Premiul pentru promovarea conceptului de colectare selectivă şi acceptarea acesteia de către locuitori” (Slobozia) și „Premiul pentru iniţiativa în domeniul protecţiei mediului înconjurător” (Alexandria).

„Proiectul «Capitala Verde a României» a avut susţinerea noastră încă din momentul lansării şi vom continua să îl susţinem şi pe viitor. Felicit organizatorii pentru demararea unui proiect ambiţios şi sunt convins că la următoarele ediţii se vor înscrie şi mai multe municipii”, a declarat Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, cu ocazia Galei de decernare a premiilor.

Juriul concursului a fost format din Diana Celea, consilier în cadrul Direcţie Generale Deşeuri şi Substanţe Periculoase în Ministerul Mediului, Aureliu Dumitrescu, consilier în cadrul Direcţiei Controlul Poluarii şi Evaluare Impact din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Shachar Shaine, Preşedinte URBB – Tuborg România (partener în acdrul proiectului), Alina Bratu, Corporate Affairs Manager URBB şi coordonator al proiectului Umbrela Verde, și Cristina Cenușe, Client Service Director la agenţia Prospero, responsabilă de proiectul Umbrela Verde.