Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a susţinut în faţa grupurilor parlamentare ale Coaliţiei varianta cu un concediu maternal de 12 şi cu o indemnizaţie cuprinsă între 600 lei şi 3.400 lei. La aceasta se adaugă un stimulant de întoarcere la muncă de 500 lei pentru încă 12 luni.
“Am prezentat variant noastră şi la finalul discuţiilor vom vedea punctul de vedere al grupurilor parlamentare. Am propus varianta cu 12 luni şi indemnizaţie între 600 şi 3.400 lei, plus stimulentul de 500 lei. Nu exclud nici o variantă, dar cred că este corect din partea mea, ca ministru al Muncii, să susţin întoarcerea mămicilor la muncă. În România avem o problemă să creăm locuri de muncă şi este important pentru 2011 să creăm şi să menţinem locurile de muncă”, a spus Botiş după întâlnirea cu parlamentarii.
La rândul său, preşedintele executive al UDMR, Kelemen Hunor, a spus că s-au disuctat trei variante privind concediul maternal. Alături de cea a ministrului Muncii, a mai existat propunerea să se menţină actuala variantă, precum şi cea privind menţinerea perioadei la doi ani şi reducerea maximului cuantumului indemnizaţiei în funcţie de sustenabilitate, la 2.000 lei, 1.500 lei sau 1.200 lei.
“În privinţa celorlalte propuneri, până nu am o analiza clară, nu mă pot pronunţa. Vom vedea în ce măsură sunt sustenabile din punct de vedere financiar”, a spus Botiş.